Obnovení obchodování s emisními povolenkami se zpožďuje

Obchodování s emisními povolenkami na trhu Evropské unie se snad plně obnoví až příští týden. Zastavilo se v polovině minulého týdne potom, co v několika zemích, včetně Česka, došlo k ilegální manipulaci s povolenkami. Jen z českého národního registru se ztratila povolení na vypouštění CO2 v hodnotě 7 milionů eur. Následně se povolenky objevily v registrech jiných zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Po nájezdu zlodějů na elektronické registry povolenek oznámila Evropská komise, že přerušuje obchodování s nimi nejméně do poloviny tohoto týdne.

Teprve teď ale dostala zprávy z několika členských zemí o tom, že jejich registry jsou dostatečně zabezpečené proti dalším útokům. Další státy mají dodat taková osvědčení v nejbližších dnech.

Několika zemím, které ale Evropská komise jmenovitě neuvedla, má ověření bezpečnosti registrů trvat několik týdnů. Vzhledem k tomu EK předpokládá, že na části národních trhů s povolenkami se obchodování obnoví v druhé polovině příštího týdne.

Znovunastartování provozu v národních registrech oznámí EK vždy 24 hodiny předem.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme