Obnovený NERV se sešel k prvnímu jednání

Obnovená Národní ekonomická rada vlády se dnes sešla k prvnímu jednání. Na začátku roku 2009 ji jako odborný poradní a konzultační orgán vytvořila tehdejší vláda Mirka Topolánka. Včera její oživení schválil kabinet Petra Nečase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas přichází na první zasedání nové vlády

Premiér Petr Nečas přichází na první zasedání nové vlády | Foto: Tomáš Adamec

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes představí nejen členy Národní ekonomické rady, jejichž počet vzrostl z deseti na patnáct, ale i úkoly, které bude mít.

„Je to dobrý krok, protože vláda si uvědomuje, že nemá patent na rozum a potřebuje v klíčových ekonomických oblastech velmi silnou, kvalifikovanou a kompetentní zpětnou vazbu. Právě tato skupina ekonomických expertů je schopna tuto zpětnou vazbu poskytnout,“ uvedl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s členem NERV Tomášem Sedláčkem pro Rádio Česko

Z původních členů zůstane v radě drtivá většina. Nově v ní zasedne Vladimír Bezděk, který letos od ledna do června vedl poradní expertní skupinu zaměřenou na přípravu důchodové reformy.

Dalšími novými členy budou exministr financí Eduard Janota, člen představenstva a náměstek generálního ředitele České spořitelny Pavel Kysilka, vedoucí vědecký pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd Lubomír Lízal nebo hlavní analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Úkolem původní rady bylo minimalizovat dopad ekonomické krize na české hospodářství. Oživený tým má jiné zadání: vymýšlet koncepty velkých reforem veřejných systémů.

Sedláček: obnovení NERVu je přínosné

Jeden z členů minulého i současného NERVu, ekonom Tomáš Sedláček hodnotí dosavadní působení i složení rady kladně: „Až překvapivě jsme byli schopni nalézat shody, přestože názorové složení bylo pestré.“

„Užitečnost vidím také v tom, že se odborníci sešli mezi sebou a názory si nevyměňovali přes média. A rozhodování vlády bylo kvalitnější a kvalifikovanější. Počet patnácti členů považuji pořád za dělný,“ hodnotí Sedláček.

Tomáš Sedláček | Foto: Petra Čechová

Zároveň rozhodně vyvrací pochyby kritiků: „Věřte, že pokud by to měla být jen okrasa vlády nebo mediální zástěrka, tak v této dobrovolné, neplacené funkci patnáct ekonomů sedět nebude.“

Na odhad výsledků práce NERVu na konci funkčního období je podle Sedláčka ještě brzy. Důležité jsou vysoké cíle, i když všechny třeba nepůjde splnit. „I v osobním životě je jedna věc předsevzetí a druhá aktuální realizace. Ale předsevzetí nemají být skromná. Je lepší mít více cílů a splnit jen některé z nich, než nemít žádné,“ říká Sedláček.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová, Lucie Maňourová, Karolína Koubová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme