Obrovská stávka v Německu se rozrůstá

Němečtí odboráři stávkují. Už druhý týden trvá největší stávka za posledních 7 let. Minulé pondělí vstoupilo do stávky 50 tisíc kováků v jihozápadním Německu. Dnes se k nim připojí i tisíce jejich kolegů v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v železárně

v železárně | Foto: Česká televize
Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o stávce

Poprvé od konce druhé světové války zasáhla stávka také Berlín. Práci zastavilo 10 tisíc dělníků z kovo- a elektroprůmyslových podniků města a okolí. Vyzvala je k tomu jejich odborová centrála IG Metal která chce celkově povolat do stávky 100 tisíc zaměstnanců po celém Německu. Od minulého týdne stávkuje už více než 50 tisíc odborářů v Bádensku Wirtembersku. Požadují zvýšení mezd o 6,5 procenta, zatímco zaměstnavatelé nabízejí jen poloviční navýšení.

Sociální nespokojenost a rostoucí nezaměstnanost se projevují i v podpoře vlády. Jen 36 procent dělníků by volilo sociální demokraty, naopak pro pravici se vyslovilo ve studii agentury Infratest o 2 procenta dělníků více. Ještě před 4 lety měla SPD, která tehdy volby vyhrála, na své straně prakticky polovičku německého dělnictva.

Markéta Kaclová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme