Obuvníci si chtějí stěžovat na dovozy z Asie

Obuvnické firmy si chtějí stěžovat na stát u antimonopolního úřadu. Tvrdí totiž, že je likviduje nekalá konkurence dovozců levných bot z Číny. Jenom loni k nám asijští obchodníci dovezli 44 miliónů párů obuvi - podle Asociace našich obuvníků velkou část z nich nelegálně. Stát by proto měl svůj trh lépe chránit, je přesvědčena tajemnice Asociace Vlasta Majerová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obuv

Obuv | Foto: Jan Rosenauer

Jenom loni k nám asijští obchodníci dovezli 44 miliónů párů obuvi. Stát by proto měl svůj trh lépe chránit, je přesvědčena tajemnice Asociace Vlasta Majerová. "My víme, že ty dovozy byly vždy realizovány podhodnoceně, protože ani v Číně se dnes obuv nevyrábí za dva dolary. Minimálně by ta cena měla být dvojnásobná."

Jak dál Radiožurnálu potvrdila, právníci asociace zvažují také žalobu na stát. "Prodejci se pohybují po celé republice a kontroly jsou velmi ztížené, a i když je prokázáno, že obchodník nemá doklady a je pochybný původ zboží, ten obchodník je schopen našim dozorovým orgánům vyloženě zmizet a nemají šanci tohoto nepoctivého obchodníka postihnout."

Ministerstvo průmyslu a obchodu ale tvrdí, že nemá jasné důkazy, které by ochranná opatření na našem trhu umožňovaly zavést. Obuvnická asociace chce svou stížnost zaslat antimonopolního úřadu nejpozději do měsíce.

Markéta Kaclová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme