Obyčejné A místo A+++. Zjednodušení energetických štítků podpořili europoslanci

Výrobci elektrospotřebičů zřejmě brzy budou muset zjednodušit značky energetické náročnosti. Evropský parlament schválil návrh, který o to usiluje. Nové značení by mohlo začít platit do několika let. Místo přidávání znamének plus má znovu dostat přednost označování písmeny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový energetický štítek

Nový energetický štítek | Foto: Český rozhlas

Až 90 procent současných výrobků nyní spadá do kategorie A, v rámci které se pak rozlišuje energetická náročnost pomocí znamének. Produkty tak například nesou označení A+ nebo dokonce A+++.

„Spotřebitelé jsou zmateni velkým množstvím značek. Přidávání takzvaných plusů znepřehlednilo jednotlivé třídy energetické náročnosti. Je načase obnovit staré značení,“ uvedl italský europoslanec a zpravodaj návrhu Dario Tamburrano.

Výrobci se tak nejspíš budou muset vrátit k sedmistupňové škále od A pro energeticky nejúčinnější výrobky po G pro ty nejméně šetrné.

Pro změnu pravidel dnes hlasovalo 580 europoslanců, 52 jich bylo proti. O návrhu budou ještě jednat další unijní instituce. Nové značení má být zavedeno pro různé typy přístrojů ve lhůtě od 2 do 6 let.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme