Oceláři očekávají v příštích pěti letech růst. Poptávka po jejich zboží poroste

Českému ocelářskému průmyslu se v příštích pěti letech nejspíš bude dařit. Asociace Hutnictví železa totiž předpokládá, že továrny pojedou naplno díky zvýšené poptávce z automobilového a strojírenského průmyslu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Železárny

Železárny | Foto: Comstock Images

České hutnictví patří k odvětvím, která výrazně zasáhla finanční krize v minulých letech. Zatím se mu nepodařilo dostat se na úroveň před ní. Podle ředitele svazu Hutnictví železa Jaroslava Raaba je hutní a ocelářský průmysl na třech čtvrtinách úrovně před krizí, tedy v roce 2007.

Tehdy se za rok vyrobilo přes sedm milionů tun oceli, loni to bylo přes pět milionů tun. Situace se ale údajně bude zlepšovat.

Svaz předpovídá, že poroste poptávka nejen z odvětví automobilového a strojírenského průmyslu, ale taky z oblasti stavebnictví.

V roce 2020 by se jeho podíl na spotřebě oceli měl zvýšit z loňských 11 procent na 16, tedy o zhruba 400 tisíc tun.

Optimismus ale trochu kazí fakt, že klesají ceny ocelářských výrobků. V zemích Evropské unie se totiž vyrábí víc, než je nutné. Nadbytečná výrobní kapacita se odhaduje na 30 až 40 milionů tun, což je sedmkrát víc, než se vyrobí v Česku.

Konec ostravské ocelárny Vítkovice Steel letos na podzim navíc způsobí pokles tuzemské výroby o zhruba 300 tisíc tun za rok. O práci přijdou až tři stovky lidí, kteří podle doby odpracované ve firmě dostanou odstupné ve výši až devatenácti platů nebo budou moci odejít do předčasného důchodu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme