Ocelárna Evraz Vítkovice Steel zastavila výrobu, doma zůstalo víc než 200 lidí

Necelý měsíc před Vánoci přišlo o práci více než 200 zaměstnanců ostravské společnosti Evraz Vítkovice Steel. Ode dneška je zastavena tamní ocelárna a nikdo zatím nepotvrdil, jestli se po Novém roce znovu rozjede.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL | Foto: Google Maps

Je to už poněkolikáté, co firma tímto způsobem řeší problémy s odbytem, a nervozita mezi zaměstnanci je velká. Tamní odbory jsou ve stávkové pohotovosti už od jara.

„Pořád to mění. Jednou to pojede, pak zase ne,“ rozčiluje se jeden ze zaměstnanců.

Pracovníci už dobře vědí, jak taková nucená odstávka vypadá. Prožívají to víceméně pravidelně. Nejistota, co bude dál, je na tom nejhorší, shodují se oceláři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ukončení výroby v ocelárně informoval reportér Martin Knitl

Minule dělali nekonečné pomocné práce anebo seděli doma s 60 procenty platu.

Čekání na zprávy o tom, kdy ocelárna zase začne vyrábět, je podle nich zoufalé. Navíc mají strach z propouštění.

„Kam půjdete? Kdo vás zaměstná v 53 nebo 55 letech? Ale hlavně ti mladší potřebují najít práci, já už bych na úřadu práce vydržel, ale co oni,“ neskrývají strach oceláři.

Napětí v Evrazu v poslední době zastínil boj o platy horníků, ale kolem ocelárny je dusno ještě déle. Vedení firmy sice vyloučilo propouštění, ale jestli ocelárnu spustí 2. ledna, nebo jindy, není jasné. Od 21. prosince navíc začíná celozávodní dovolená.

Odboráři potvrdili, že stále nevědí, jak to vypadá s chystaným prodejem Evraz Vítkovice Steel. Jejich předák Zdeněk Kološ už dříve řekl, že nový majitel je jedinou šancí.

„Doufejme, že se prodej uskuteční, protože vidíme, že majitel, který to provozuje teď, nemá zájem. Snad to bude lepší,“ věří Kološ.

Pro 250 lidí z ocelárny Evrazu není dnešek zrovna příjemnou nedělí. Doufají, že se brzy dozví, co s nimi bude v lednu.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme