Ocelárna v Ostravě a textilka v Jeseníku obnoví výrobu

Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě už od října stojí. Lidé nemají práci a část zaměstnanců je doma s částečnou mzdou. Dnes vedení firmy oznámilo, že se provoz v lednu znovu rozjede. Znovu se obnoví výroba i v textilce v Jeseníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpich

Odpich | Foto: David Kabele

V říjnu ocelářská ostravská firma pozastavení provozu zdůvodnila nízkou poptávkou na trhu válcovaných výrobků a úsilím společnosti o optimalizaci zásob surovin. Nedokázala své výrobky úspěšně prodávat. Vyrábí ocel a válcované produkty. Evraz Vítkovice Steel je třetí největší českou hutní společností - byť s ruskými vlastníky - jedním z nich je například miliardář Roman Abramovič.

Od října se poptávka po oceli a válcovaných produktech se ale zvýšila. Mluvčí společnosti Jaromír Krišica dnes řekl, že Evraz už má dohodu o dodávkách surového železa ze společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Hanžlová mluvila o obnovení výroby ve dvou továrnách na severu republiky, které už delší dobu stály

I když dohoda zatím platí jen pro leden a únor, výroba hutí se rozjede 3. ledna. Pokud nebudou rozjezdu technologií bránit například okolnosti dané nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Jistý drobný zádrhel je ještě v tom, že firma ještě nedostala takzvané uhlíkové povolenky potřebné pro provoz ocelárny od 1. ledna.

Dobrá zpráva pro města Jeseník

V Jeseníku zase stojí textilka. Už tři roky nevyrábí a nezaměstnává lidi. Byla to pobočka zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov. Textilku koupila švédská společnost Cavaliere. A ta oznámila, že v lednu obnoví v Jeseníku výrobu oděvů. Postupně zaměstná až pět desítek lidí.

Švédský majitel tam přestěhuje výrobu ze Slovenska a část produkce z Turecka. Mimochodem Jesenický závod už dříve pro švédskou společnost vyráběl oděvy.

A Švédové tam investovali hodně peněz, aby vytvořili továrnu se špičkovými technologiemi na vysokém evropském standardu. Takže je jen dobře, že nebude dál ležet ladem.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme