Ocelářům končí v Košicích daňové prázdniny, odejít nechtějí

Po deseti letech skončí na Slovensku daňové prázdniny pro americkou ocelářskou společnost US Steel. Konec výhodného období přinesl i spekulace o tom, že by firma, která je největším zaměstnavatelem na východě Slovenska, mohla ze země odejít.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

Na desetiletých daňových úlevách se s ocelářskou společností US Steel dohodla v roce 2000 vláda Mikuláše Dzurindy. Firma tehdy převzala zadlužené Východoslovenské železárny v Košicích a udělala z nich prosperující firmu.

Američané museli na oplátku za daňové prázdniny proinvestovat stovky milionů dolarů do životního prostředí a zachovat zaměstnanost. Spekulovalo se o tom, že US Steel zvažuje odchod ze Slovenska, když už tam nedostane nižší daně. Američané ale úvahy o stěhování odmítli.

Druhou spekulací bylo, že si na košické ocelárny brousí zuby i další ocelářský gigant, indický Arcellor Mittal. Indická firma se k tomu ale odmítla vyjádřit. US Steel zaměstnává na východním Slovensku víc než 11 tisíc lidí.

Igor Maňour, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme