Ocenění Firma roku 2012 získala První brněnská strojírna

Vítězem soutěže Firma roku 2012 je První brněnská strojírna, výrobce leteckých motorů z Velké Bíteše První brněnská strojírna. Živnostníkem roku 2012 se stal zemědělec David Smetana z Hradce Králové. Výsledky klání, jehož cílem je podpora podnikání v Česku, vyhlásili organizátoři na pražském Žofíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna společnosti První brněnská strojírna ve Velké Bíteši

Továrna společnosti První brněnská strojírna ve Velké Bíteši | Foto: www.pbsvb.cz

První brněnská strojírna uspěla v konkurenci 3315 firem. Jde o ryze českou společnost, ale se světovým přesahem. Mimo jiné vyvinula letecký motor, který se prodává do celého světa.

Firma, jejíž historie sahá do roku 1950, nyní zaměstnává 714 lidí. Porota ocenila také to, že se už 15 let věnuje výchově učňů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlášení soutěže na pražském Žofíne sledovala reportérka Tereza Bartůňková

Soukromý zemědělec David Smetana předčil v soutěži Živnostník roku dalších 3054 přihlášených podnikatelů. Hospodaření se věnuje od svých 19 let a zeleninu nejen pěstuje, ale vyrábí z ní třeba i saláty.

Porotci vyzdvihli hlavně jeho inovativnost. Smetana prozradil, že pěstuje například oválnou cibuli, která sice podle něj chutná úplně stejně jako kulatá, jen je s ní v kuchyni jednodušší práce.

Titul Odpovědná firma roku 2012 získala RIGI stavební společnost z jižní Moravy. Pro své zaměstnance vytvořila takzvaný Výslužný fond, který slouží k vyplácení výkonných pracovníků po 25 letech u firmy. Znamená to, že takoví zaměstnanci nebudou závislí jen na státním důchodovém systému.

Soutěž pátým rokem pořádá agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Asociací malých a středních podniků a dalšími partnery.

Firmy se hodnotí podle takzvaného skóringu, vypočítaného na základě ukazatelů rentability, likvidity, zadluženosti, aktivity, ziskovosti a produktivity. O pěti finalistech Živnostníka roku rozhodla veřejnost v SMS hlasování, vítěze z nich vybrala porota.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme