Ochota firem k fúzím a akvizicím roste

Fúze a akvizice zažívají po dvouletém komatu zmrtvýchvstání. Svědčí o tom nedávno zveřejněná listopadová čísla, podle kterých ocenění šesti největších globálních transakcí dosáhlo 135 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Společně s tím se trh raduje i z toho, že je na rozdíl od předchozích pokrizových návratech k životu teď aktivita patrná ve všech oblastech.

Významné obchody se chystají v sektoru energetických společností, kde chce Exxon za 41 miliard dolarů převzít společnost XTO. Pozadu nezůstává ani potravinářský sektor. Tam nedávno Kraft oznámil záměr koupit za víc než 16 miliard britskou společnost Cadbury.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Romana Chlupatého s Janem Vaclem z banky HSBC na Rádiu Česko

Tato aktivita bude podle associate directora divize investičního bankovnictví londýnské centrály banky HSBC Jana Vacla určitě pokračovat v sektorech, kde začala, tedy ve finančních službách, bankách a pojišťovnách.

"Dá se očekávat aktivita také v oblasti komodit, to znamená, že bude zájem o těžební firmy, zpracovatele kovů nebo ropy. Pravděpodobně se to rozšíří i na sektory, které byly relativně méně aktivní. Například maloobchod, výrobci a prodejci spotřebního zboží," řekl Vacl.

Mezi nejzajímavější země pro fúze a akvizice označil Vacl Brazílii, Rusko, Indii a Čínu.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme