Ochota lidí k zadlužení klesá

Počet uzavřených úvěrových smluv klesl v roce 2009 o 20 až 30 procent. Navíc přibylo lidí, kteří nejsou schopni své pohledávky splácet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přepážka. Ilustrační foto.

Přepážka. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Hospodářská krize a reces se citelně dotkly ochoty lidí zadlužovat se. Potvrdil to Petr Kučera z CCB Czech Credit Burea, která je organizátorem největších českých úvěrových registrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak situace na poli úvěrů a leasingu vypadá teď a jak se bude vyvíjet v budoucnu, zjišťovala Barbora Kreuzerová.

Počet nových úvěrů podle něho klesl o desítky procent: "Je to celkem notoricky známá situace, že objemy nově upsaných úvěrů klesaly v evidencích obou registrů - bankovního i nebankovního - v průměru mezi 20 a 30 procenty."

Trochu optimističtěji líčí situaci generální ředitel leasingové společnosti UniCredit Leasing Jiří Matula. Připouští, že zájem o leasing se během konce loňského roku zvýšil. Zásadní podle něho je, lidé začali o možnosti půjčovat si více přemýšlet a kloní se více k nákupům za hotové.

Petr Kučera nepovažuje Čechy v rámci EU za nijak předlužené, naopak se domnívá, že v porovnání s některými jejími členy je výše zadlužení až o polovinu nižší. "Češi jsou celkem střízliví k přístupu k úvěrovým produktům."

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme