Od čtvrtka platí v Polsku snížená spotřební daň na benzin

Některé čerpací stanice dnes skutečně ceny benzinu 95 a 98 snížily - asi o korunu padesát na litr. U jiných by se snížení spotřební daně mohlo projevit v průběhu několika příštích dnů - až cisterny přivezou nové palivo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice Orlen

Čerpací stanice Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Konečné rozhodnutí je ale na vlastnících benzinových stanic. Ti mohou, ale nemusí přihlédnout ke snížení velkoobchodních cen, které oznámily dva největší polské ropné koncerny - PKN Orlen a skupina LOTOS.

Pro mnoho polských motoristů je benzin luxusem. Ti, kteří bydlí poblíž hranic s Ukrajinou a Běloruskem, jezdí nakupovat k sousedům, kde je benzin o více než polovinu levnější. Na hraničních přechodech se tvoří dlouhé kolony aut. Zdánlivě výhodný nákup se ale nemusí vždy vyplatit.

"Taky jsem si chtěl nakoupit levný benzín, ale ukázalo se, že byl nekvalitní. Tryska vypověděla službu."

"Palivo nebylo čisté, mám zanesené filtry," stěžovali si polskému rozhlasu řidiči v Haliči na polsko-ukrajinském pomezí.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme