Od Googlu se po zrušení cenzury odvracejí čínští partneři

Částečné stažení Googlu z Číny ohrožuje zájmy společnosti v nejlidnatější zemi světa. Americký gigant se rozhodl zrušit autocenzuru požadovanou komunistickými úřady a raději svůj vyhledávač přesměroval do Hong Kongu. Kvůli obavám z možných sankcí ze strany Pekingu ale spolupráci s Googlem přerušují jeho partneři působící na čínském trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Googlu v Pekingu

Sídlo Googlu v Pekingu | Foto: AFP

Jako první přestala využívat vyhledávač Google internetová společnost Tom Online kontrolovaná hongkongským miliardářem Li Ka-shingem.

Zenith Optimedia podnikající na mediálním trhu zase varuje, že inzerenti, které zastupuje, odejdou ke konkurenci. Nejistý je i osud dohody Googlu s China Mobile o mobilních a internetových službách.

Podle neoficiálních informací se totiž společnosti obávají reakcí čínských úřadů v případě, že i nadále budou s firmou Google spolupracovat.

Na Google také útočí čínská média, jejich jednostranný postoj vychází z příkazu nejvyšších míst informovat o celém případu pouze v souladu s názorem vlády.

Na jihu země bylo kvůli tomu také přerušeno vysílání hongkongské televize, kterou je možné v této oblasti naladit.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme