Od ledna 2010 by se v Česku mělo platit eurem

1. ledna 2010 - to je datum, kdy se v České republice nejspíš začne platit eurem. Řekl to ministr financí Bohuslav Sobotka. Česká ekonomika sílí a už teď jsme na tom - podle sociální demokracie - lépe než některé jiné evropské země v době přijetí eura. Podle ministra Sobotky v listopadu vláda projedná konkrétní plán na přijetí společné evropské měny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Jaký kurz bude koruna mít vůči euru, zatím nedokázal říct. "Bude probíhat jednání mezi naší centrální bankou a evropskou centrální bankou. Kurz poté vyplyne z vývoje koruny v posledních letech před přistoupením ke společné evropské měně. Každopádně spíše předpokládáme v příštích letech zhodnocování kurzu koruny," doplnil ministr.

Přijetí euroměny v Česku od ledna 2010 je podle ministra Sobotky jediným možným skutečně optimálním termínem. Je přesvědčen, že na dřívější zavedení eura - tak jak se před časem uvažovalo o roku 2009 - nebude ještě Česko dobře připraveno.

Jde mimo jiné o snížení tempa zadlužování státní kasy, ale i orientaci národních investic na možnost většího spolufinancování z prostředků Evropské unie. Naopak pozdější přechod naší země na evropskou měnu by podle ministra financí Sobotky mohl české ekonomice uškodit - mimo jiné i v očích zahraničních investorů a obchodníků.

Například Slovinsko se připravuje na přijetí společné evropské měny v roce 2007, Slovensko zatím počítán s termínem 2009. "Pokud by Česká republika kolem roku 2010 nevstoupila do společné evropské měny, pak by mohla být zařazena mezi ty země, jejichž rozpočtová stabilita je horší než naše. Mám na mysli zejména Maďarsko a Polsko, a to si myslím, že by pro Českou republiku nebylo dobré," dodal.

Naděžda Hávová, Vít Dvořák, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme