Od ledna se důchodcům zvýší penze

Důchody se v příštím roce zvýší o dvě procenta. To je v průměru o 144 korun měsíčně. Vláda tak rozhodla, přestože jí k tomu zákon nenutí. Podle ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha je letos inflace hodně nízká, a tedy nedosáhne zákonem požadovaných dvou procent pro povinné zvyšování důchodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodkyně

důchodkyně | Foto: Jan Rosenauer

Senioři mají po lednovém zvýšení v průměru pobírat 7227 korun měsíčně. Státní rozpočet má valorizace starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů o dvě procenta stát 4,6 miliardy korun. Celkem stát důchodcům v příštím roce vyplatí 232,4 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach o zvýšení důchodů

Vláda se už několik let snaží vyrovnávat rozdíl mezi důchody přiznanými po roce 95 a před ním. Takzvaní novodůchodci mají dnes už jen o dvě a půl procenta nižší penze než starodůchodci.

Zdeněk Škromach původně zamýšlel výraznější zvýšení starobních penzí, ale předložil kompromisní návrh. Ze zákona kabinet nemusel pro nízkou inflaci zvyšovat penze vůbec.

Různé formy diskriminace by měly lépe odhalovat a postihovat. Předpokládá to zákon, který by podle rozhodnutí vlády měl začít platit nejpozději 1. května příštího roku, kdy Česko vstoupí do Evropské unie. Tímto zákonem se mají naše předpisy s unijními zcela srovnat. Vláda se ale není jistá, jestli se případy diskriminace má zabývat úřad ombudsmana, kterému by musel získat další pravomoci anebo speciální instituce. Vicepremiér Petr Mareš má proto zpracovat obě možnosti a na jejich základě pak vláda rozhodne.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme