Od ledna se připravte na změny. Dotknou se našich peněženek

Až o 1,50 korun si připlatí od Nového roku u čerpací stanice motoristé za litr benzínu nebo nafty. Podraží také alkohol a cigarety. Naopak od 1. ledna zlevní energie, tedy elektřina a plyn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Teoreticky by se mohla zvýšit i cena potravin a služeb, podle ekonomů je to ale kvůli konkurenčnímu boji nepravděpodobné.

Zdražení pohonných hmot způsobí zvýšení spotřební daně o korunu a zvýšení daně z přidané hodnoty. Podle ekonoma Štěpána Pírka ze společnosti Coloseum se proti řidičům ale spojily také další ekonomické faktory.

"Na velkoobchodních trzích s benzínem a naftou v Rotterdamu došlo k určitému zdražení surovin. Navíc koruna je stále relativně slabá vůči dolaru, což je klíčová měna pro oceňování pohonných hmot. Takže veškeré vlivy - jak daně, tak kurz koruny, tak ceny na velkoobchodních trzích jsou spíš nepříznivé. Proto lze po Novém roce čekat výraznější zdražení," přiblížil Pírko.

Obchodníci ještě mají staré zásoby

U alkoholu spotřební daň stoupne o 50 haléřů na půllitr piva a o pět korun na litr lihu. Zdražení ale zřejmě nepřijde hned s prvním dnem nového roku.

Obchodníci totiž mají na skladech ještě staré zásoby, skokové zdražování navíc nedovolí konkurence - Radiožurnálu to řekl Petr Vyhnálek z Globusu.

"O konkrétních cenách ještě není úplně rozhodnuto. Rozhodne o tom určitě konkurence. Jsou ještě i staré zásoby a přeceňování zcela jistě nezačne hned od začátku roku, ale potom v následujících týdnech," uvedl Vyhnálek.

Krabička cigaret od nového roku stoupne zhruba o dvě koruny. Kuřáci si ale změny všimnou pravděpodobně až za několik týdnů, prodejci se totiž předzásobili. Podle doprodeje zásob se pak budou výrazněji lišit ceny krabiček v jednotlivých prodejnách tabáku.

Podle Petra Chadraby ze společnosti Ahold se ale cigarety zdražují pozvolna a na kuřáky nečeká žádný cenový šok. "Kolková cena cigaret se od 1. ledna 2010 nebude měnit paušálně. Záleží vždy na rozhodnutí jednotlivých dodavatelů, kteří budou ceny cigaret přizpůsobovat postupně nebo vůbec," uvedl Chadraba.

Navíc u cigaret dochází podle něj k situaci, kdy se zdražuje průběžně. "Tudíž není na začátku roku důvod k jednorázovému navýšení," dodal.

Po doprodání letošních rezerv by měla krabička nejlevnějších cigaret stát zhruba 63 korun. Přísnější spotřební daň požaduje po členských zemích ale také Evropská unie. Do roku 2014 tak podraží cigarety přibližně o 6 korun.

Změny v platbách spotřební daně a DPH jsou výsledkem Janotova úsporného balíčku. Vláda odhaduje, že zvýšení daní přinese v příštím roce do státního rozpočtu zhruba 23 miliard korun.

Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme