Od ledna znovu porostou náklady na energie

V příštím roce dojde k růstu cen elektrické energie a plynu dodávaných domácnostem. Ceny plynu vzrostou přibližně o pět a ceny elektřiny o více než 10 procent. Měly by tak být odstraněny cenové rozdíly pro firmy a pro domácnosti. Ceny se ovšem i nadále budou lišit. Podle ředitele Energetického regulačního úřadu Pavla Brychty se bude jednat zejména o regionální rozdíly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna

Elektrárna | Foto: Jan Rosenauer

"To závisí na přenosových a distribučních zařízeních, na jejich dimenzování a také na struktuře spotřeby v tom kterém zásobovacím území. Z tohoto pohledu je situace v západních a jižních Čechách trošku odlišná od zbývajících distribučích společností. Nejméně to bude zřejmě na jižní Moravě."

Plyn i elektřina dodávané domácnostem od nového roku podraží. Ceny plynu vzrostou přibližně o pět a ceny elektřiny o více než 10 procent. Podle Brychty vychází zvyšování cen z plánů nápravy cen, kdy by se měla srovnat cena energie dodávaná podnikům a domácnostem. Přesto se ale nebude jednat o poslední cenový skok.

"Po odstranění křížových dotací by měly ceny elektřiny růst jen do ročního průměru inflace a samozřejmě u plynu je to komplikovanější, protože tam záleží na vývoji dovozní ceny plynu do ČR, protože tahle cena tvoří více než 80 procent ceny plynu pro konečné zákazníky."

Markéta Kaclová, Bohumír Mazáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme