Od nového roku budeme platit vyšší daně. Co všechno se mění?

S novým rokem přijde opět také zvýšení daní. Každého zasáhne zvýšení DPH na 15 a 21 procent. Navíc se do vyšší sazby se přesunou i dětské pleny a třeba sportovní ortézy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Ačkoli původně hrozilo, že do vyšší sazby daně spadnou všechny zdravotnické pomůcky, nakonec to tak není a diabetická pera, jehly, čočky a také invalidní vozíky zůstávají ve snížené sazbě.

Ne ale na dlouho - nové sazby by měly platit tři roky. Od roku 2016 by měla být daň z přidané hodnoty jednotná ve výši 17,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přehled daňových změn v novém roce připravila redaktorka Jitka Hanžlová

Zvýší se ale také některé daně z příjmů fyzických osob. Dotkne se to lidí s příjmem nad 48násobkem průměrné mzdy. To v současné době odpovídá zhruba měsíčnímu příjmu nad 100 tisíc korun. Takzvaná solidární daň se bude týkat částky nad průměrnou mzdou a bude sedm procent.

Omezí se také výdajové paušály u živnostníků, nikoli ale u těch, kteří obvykle uplatňují daňový paušál ve výši 60 procent. Dotkne se to podnikání podle zvláštních předpisů, což jsou například lékaři, advokáti nebo exekutoři; potom výnosů z autorských práv a příjmů z pronájmu firemního majetku.

V těchto případech mohli zatím lidé uplatnit paušál ve výši 30 procent. To budou nově moci udělat jen u příjmu, který celkem nepřevýší dva miliony korun ročně. Navíc ti, kteří využívající výdajové paušály, nebudou smět uplatňovat daňové slevy na děti a na manžela nebo manželku bez vlastních příjmů, pokud budou mít příjmy pouze z podnikatelské a jiné výdělečné činnosti.

Pracující důchodci bez slevy na dani z příjmů

O slevu na dani z příjmů přijdou i pracující důchodci. Nebudou si tak smět od daní odečíst 24 840 korun. Existují ale názory, že to nemusí platit vždy. Formulace zákona totiž umožňuje, aby se to netýkalo důchodců, kteří nepobírají starobní důchod 1. ledna 2013.

Takže ten, kdo se do důchodu chystá, může posunout nástup až po prvním lednu. A ten, kdo už v důchodu je, může pobírání penze pozastavit. A to na libovolné období. Pozastavení platí den po odevzdání formuláře.

Kdo by to chtěl udělat, má na to dnešní den nebo Silvestr, který je pracovním dnem. Pozastavit pobírání penze může jen na jeden den. Ministerstvo financí by to ale mohlo chápat jako obcházení zákona. Generální finanční ředitelství si to nemyslí. Na názoru se asi shodnou až časem.

Ale dá se pozastavit čerpání důchodu například na 90 dní. To by znamenalo, že by důchod vzrostl o jedno a půl procenta z výpočtového základu a zároveň by pracující důchodce mohl s klidným svědomím uplatnit nárok na daňovou slevu.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme