Od Nového roku se zvýší daň z převodu nemovitostí

V příštím roce se zvedne daň z převodu nemovitosti. Zatímco ještě dnes je ve výší tří procent, od zítřka už bude sazba daně tvořit čtyři procenta ceny. V plánu jsou ale i další změny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového priznání fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového priznání fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

„Jedná se o úplatný převod nemovitosti. To znamená, že pokud někdo stihne prodat nemovitost ještě v roce 2012, převod je zatížen tříprocentní daní. Pokud k prodeji nemovitosti dojde v roce 2013, převod bude zatížen čtyřprocentní daní,“ potvrzuje Tomáš Hunal, senior manažer společnosti PricewaterhouseCoopers.

Převodem nemovitosti se rozumí úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitosti z jedné osoby na druhou, včetně vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v placení daně z převodu nemovitostí mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

„Rozhodující jsou právní účinky vkladu do katastru nemovitostí. To znamená, že to je datum, kdy se mění vlastnictví nemovitosti. Není rozhodující, kdy katastr změnu provede. Pokud katastr zapíše změnu vlastnického práva na konci ledna 2013, ale návrh na změnu vlastnického práva byl na katastr podán ještě v prosinci 2012, tak právní účinky vkladu jsou v prosinci 2012 a tudíž sazba daně z převodu nemovitosti se použije ve výši tři procenta. Tak jak je platná pro rok 2012," vysvětluje Tomáš Hunal.

Stát chystá i další změny, které by měly platit od roku 2014. Budou se týkat například toho, kdo daň odvádí. Měla by přestat fungovat dosavadní zvyklost, že daň zaplatí prodávající a kupující je ručitelem.

Od roku 2014 by to mělo být tak, že daň bude platit kupující. Resort financí si od změny slibuje efektivnější výběr daně a snadnější vybírání daňových nedoplatků. Nový majitel se totiž dá snadněji dostihnout než ten, kdo nemovitost prodal a odstěhoval se.

A ještě jedna změna. Při koupi novostaveb se bude dosavadní osvobození od daně z převodu týkat jen těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit bydlení.

Kromě toho chce stát začít také vybírat daň od firem, které změní majitele a přitom vlastní nemovitosti. To má zabránit obcházení daňové povinnosti formou vkladu do obchodní korporace a následných převodů podílů v této firmě.

Měla by se také snížit administrativa při placení daně. Bude méně formulářů. Plátci daně si už například nebudou muset ve většině obvyklých případů objednávat znalecký posudek.

Finančnímu úřadu bude stačit přehled takzvaných administrativních cen, které budou vycházet z cen obdobných nemovitostí v dané lokalitě. To jsou ale plány, na které si ještě rok počkáme.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme