Od nového roku záruka na dva roky

Záruční lhůta na spotřební zboží se od Nového roku prodlouží na dva roky. Vyplývá to z novely občanského zákoníku. Změna se vztahuje na veškeré spotřební zboží s několika drobnými výjimkami - například u potravin zůstane záruční doba osmidenní. Co bude novela znamenat nejen pro zákazníky?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Po novém roce byste si měli při nákupech ohlídat datum výroby zboží. To, které bylo vyrobeno do letošního Silvestra, mohou totiž prodavači nabízet ještě s půlroční zárukou. Měli by vás na to ale upozornit a údaj uvést v záručním listě. Zatímco zákazníkům dvouletá lhůta pro reklamaci vyhovuje, obchodníci se na ni příliš netěší. Potvrzuje to předseda Sdružení obrany spotřebitelů František Lobovský: "Zaznamenáváme zejména ze strany prodávajících obavu, že by se jejich prodejny mohly stát takovými "bezplatnými půjčovnami zboží".

Podle nové úpravy totiž budeme moci u odstranitelných vad požadovat výměnu věci za novou. Prodejci mají strach, že lidé toho zneužijí. Výrobek budou nějaký čas používat, pak jej třeba sami trochu poškodí a v dvouleté záruční lhůtě jej budou chtít vyměnit za nový. František Lobovský si ale nemyslí, že podobné případy budou časté. Upozorňuje, že záruka se vztahuje pouze na prokazatelné vady a oprávněnost reklamace stejně posoudí prodávající. Pokud se se zákazníkem nedohodne, může spor skončit až u soudu.

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme