Od pondělí bude dražší plyn

Plyn bude od pondělí zase o něco dražší. Většinu domácností v Česku totiž zemním plynem zásobuje společnost RWE Transgas. Ta jeho ceny zvedá bezmála o 5 procent. Pražská plynárenská zdražuje pro hlavní město a okolí o 6,2 procenta, jihomoravská plynárenská o 5,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Dost jdou ceny plynu nahoru i ve středních Čechách, a to o 5,3 procenta. Nezdražuje prakticky jen společnost E.ON na jihu Čech. S čím už od pondělí musí většina lidí počítat? Třeba ve středně velkém rodinném domě, kde plynem topí, vaří na něm a ohřívají vodu, zaplatí měsíčně víc asi o 125 korun.

Plyn je přímo závislý na ceně ropy. Ta vyletěla v prvním pololetí skutečně hodně nahoru, vysvětlil Milan Kajtman ze společnosti RWE Transgas. "Když si vezmeme stav, kolik stál barel ropy na začátku letošního roku, tak to bylo zhruba 53 dolarů. Pokud si vezmeme stav k červenci 2007, tak jsme na hodnotě 77 dolarů," upřesnil.

Další zdražení plynu přijde v lednu, možná až o 10 procent. Řada lidí proto uvažuje, že plyn používat přestane. Růst inflace by ale nynější zdražení plynu urychlit nemělo, odhaduje analytik David Navrátil. "Bude mít dopad do inflace pouze jednu desetinku. Když srovnáme náklady na plyn u průměrné domácnosti, tak aktuálně tvoří zhruba 7400," doplnil.

Plyn teď zdražuje také pro firmy, i když ne o tolik jako pro domácnosti. Větší konkurenci mezi dodavateli do budoucna ale prý čekat nelze. "Bohužel se konkurence nijak výrazně nezvýší," myslí si analytik Vladimír Štěpán.

Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme