Od pondělí MFF přijímá přihlášky na ředitele. Favoritkou EU je Lagardeová

Evropským kandidátem na post ředitele Mezinárodního měnového fondu by mohla být francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová | Zdroj: Reuters

Potom, co ve čtvrtek z funkce odstoupil Dominique Strauss-Kahn kvůli obvinění ze sexuálního útoku na pokojskou newyorského hotelu, vyhlásil fond od pondělí příjem kandidatur na svého ředitele.

Podle anonymních unijních zdrojů citovaných agenturou AFP je kandidatura Lagardeové prakticky jistá.

Francouzskou ministryni financí označila za vynikající kandidátku s širokou podporou německá kancléřka Angela Merkelová. Ministr financí Wolfgang Scheuble v rozhovoru pro Bild am Sonntag řekl, že s Lagardeovou jako kandidátkou by měla Evropa ty nejlepší vyhlídky post šéfa Mezinárodního měnového fondu opět získat.

Očekává se, že k oznámení jména Lagardeové jako kandidátky Evropské unie na post ředitele fondu dojde na schůzce skupiny G8 ve francouzském Deauville příští týden.

Stín na osobu kandidátky ale může vrhnout údajné zneužití ministerské funkce Lagardeovou v roce 2007 v dohře aféry kolem banky Crédit Lyonnais a někdejšího ministra a prezidenta klubu Olimpique Marseille Bernarda Tapie.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme