Od prvního dubna bude v oběhu nová pětisetkoruna

Centrální banka dává do oběhu novou pětisetkorunu. O 1. dubna se můžeme setkávat se zdokonalenou verzí současné bankovky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB představila nové pětisetkorunové bankovky

ČNB představila nové pětisetkorunové bankovky | Zdroj: ČTK

Oproti původní verzi má nová pětisetkoruna více ochranných prvků. A to jak těch, které jsou zjistitelné pomocí přístrojů a různých pomůcek, sloužících pro ověření pravosti profesionály, tak také ochranných prvků, viditelných pouhým okem.

Například nový typ ochranného proužku je širší než proužek dosavadní. Podle úhlu dopadajícího světla mění barvu z hnědofialové na zelenou. Nebo vodoznak s portrétem Boženy Němcové, který je čitelný proti světlu, byl doplněn bílým číslem 500 a trojicí květů.

Podobně byly nedávno inovovány také tisíci a dvoutisícové bankovky. Tyto emise patří k nejbezpečnějším na světě a padělatelé se je ani nepokouší zdolat.

Vzory bankovek s nominálem pět set korun, které byly uvedeny do oběhu v letech 1995 až 1997, zůstávají i nadále v platnosti.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme