Od října zřejmě citelně podraží zemní plyn

Plyn podraží - to je varování České plynárenská unie. Od začátku října zřejmě za zemní plyn zaplatíme víc o 15 až 25 procent. Konečné rozhodnutí je na Energetickém regulačním úřadu, který nové ceny v těchto dnech propočítává. Verdikt o cenách padne na konci srpna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

Ceny zemního plynu se domácnostem a dalším takzvaným chráněným zákazníkům od začátku října zřejmě zvýší. Zdražení nebude krátkodobé a má se pohybovat od 15 do 25 procent. Šéfka České plynárenské unie Marta Ptáčková Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekla, že za zdražením plynu je růst cen ropy:

"Cena ropy v průběhu letošního roku se zdvojnásobila. Na začátku letošního roku stál barel ropy Brent kolem 30 dolarů a v současné době je to více než 60, mezi 62 - 63 dolary. To se promítá jak do ceny benzinu a nafty, tak do ceny zemního plynu a je nutné na to reagovat."

Zoufat si ale nemusí ti, kdo si pořídili plynové topení. V dlouhodobějším horizontu by se totiž cena měla opět snižovat. "Není čas na to odcházet od plynu a vracet se buďto k uhlí nebo používat elektřinu. Pokud se týče elektřiny, cena bude srovnatelná a pokud ekologická daňová reforma vezme v úvahu skutečně ekologický aspekt, co se týče uvalení spotřební daně, nebude možné očekávat úspory ani od topení uhlím, které postrádá komfort," předvídá Ptáčková.

Naděžda Hávová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme