Od smlouvy od podomního prodejce můžete odstoupit. Včas, radí právník

Starší lidé mohou být zranitelní, pokud u nich zazvoní podomní prodejci a nabízejí zboží za někdy velmi pochybných podmínek, s využitím nekalých praktik. Právník radí: odstoupit od smlouvy v řádné lhůtě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří

Podomní prodejci zazvoní u každých dveří | Foto: Vladan Dokoupil

Na častý jev znovu poukazuje i dnešní list Právo - na skupiny prodejců, kteří se snaží přimět seniory, aby uzavřeli nové - údajně výhodnější - smlouvy na dodávky plynu a elektřiny.

Přičemž používají i různé triky a formy nátlaku. Právo píše o zkušenosti jedné ženy z Brna - které mladík s údajně neodolatelnou nabídkou na dodávky energií tvrdil, že jí skončila dosavadní smlouva - a tu starou před jejíma očima roztrhal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úskalích podomního prodeje mluvil Miloš Borovička, právní poradce časopisu dTest

„Případ, že by někdo roztrhal smlouvu před očima seniorky, slyším poprvé. Nicméně je to jedna z forem nátlaku,“ upozornil, právní poradce spotřebitelského časopisu dTest Miloš Borovička.

Připomněl, že pokud by se takto postižený klient obrátil na svého dodavatele, většinou by obratem dostal faksimile smlouvy.

„Představa, že nejlepší nabídka přijde za mnou až domů, je trochu iluzorní. Protože nejlevnější nabídky bývají většinou přes internet, aby prodejce minimalizoval své náklady.“

„Podomním prodejcům neotvírat,“ radí Borovička. "Dokazování nátlaku není jednoduché. Od každé smlouvy, která je uzavřena mimo prostory obvyklé pro podnikání - což je u nás doma – lze odstoupit do 14 dnů. V případě energetiky dokonce 5 dní před tím, než nám mají začít plnit.“

Jak také Borovička zdůraznil, společnosti na odstoupení od smluv v řádné lhůtě dokáží reagovat, protože jsou poměrně přísně regulovány orgány dozoru.

Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme