Od srpna se zpřísňují podmínky spoření v penzijních fondech

Spoření na důchod v penzijních fondech bude od srpna přísnější. Za přechod ke konkurenci do pěti let po uzavření smlouvy mohou fondy požadovat až 800 korun. Podle novely příslušného zákona zároveň firmy nebudou smět ovlivňovat zaměstnance při výběru penzijního fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senioři, důchodci

senioři, důchodci | Foto: Free Stock Photos

Podle Petra Zámečníka, šéfredaktora finančního serveru investujeme.cz, se jedná o rozumná opatření, která sníží náklady fondů. Podle něj je ale otázka, zda se zavedení poplatku nemine účinkem. "Je natolik nízký, že případná kompenzace ze strany finančního zprostředkovatele, který by chtěl přetáhnout klienta z jednoho fondu do druhého, může být pro klienta motivující. Zprostředkovatel díky provizi může klientovi, byť podle zákona nesmí, tento poplatek vykompenzovat," myslí si Petr Zámečník.

Také zákaz ovlivňování zaměstnanců při výběru penzijního fondu budou firmy podle Zámečníka moci obejít. Zaměstnavatel totiž může za úplně stejných zákonných podmínek přispívat i na investiční životní pojištění. "Hrozí, že někteří zaměstnavatelé se budou odklánět od penzijního připojištění, a svým zaměstnancům, aby jim poskytli jakousi finanční motivaci, budou uzavírat spíše životní pojištění než penzijní připojištění," domnívá se Zámečník.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme