Od strojů ke kávě a pak do skla. Nový majitel Moseru vyrábí nejlepší kávu Kostariky

Co má společného káva z Kostariky a sklo značky Moser z Karlových Varů? Majitele. Jiří Zapletal, jeden ze dvou nových vlastníků tradiční sklárny, do Kostariky odešel před dvěma lety. V místních horách si plantáž a letos získal ocenění za výrobu nejlepší kávy v zemi. Teď ale kvůli Moseru plánuje opět trávit více času v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklárna Moser

Sklárna Moser | Foto: Lukáš Kamen

Sklárnu s tržbami kolem 400 milionů korun ročně, která na Karlovarsku zaměstnává na 380 lidí, ovládl Jiří Zapletal minulý týden společně s pražským právníkem Josefem Brožem. S ním se zná už řadu let - oba totiž byli u toho, když stát oživil a znovu prodával plzeňskou strojírnu Škoda.

V té době firmu šéfoval pozdější generální ředitel ČEZu Martin Roman. Jeho mananagement, v němž byl i Zapletal a právník Brož, pak od nového majitele, skupiny Appian zřejmě získali i část akcií Škodovky. Okolnosti prodeje strojírny zpětně šetřila i policie, letos ale případ odložila. Pro Zapletala je to už historie a nechce to komentovat.

Sklárna Moser opět vyrábí křišťálové glóby pro MFF v Karlových Varech

Číst článek

„Ano, s Josefem Brožem se známo dlouho a proto také spolupracujeme,“ řekl k tomu Zapletal pro Radiožurnál. Oba muži nejsou v Moseru úplnými nováčky. Třetinový podíl měli už několik let. Teď ale koupili i zbytek akcií. Z firmy totiž odešel dosavadní hlavní akcionář Jiří Michal, který do Moseru investoval po prodeji svého podílu ve farmaceutickém kolosu Zentiva.

Zapletal chce teď kromě investic zlepšit i řízení sklárny a její financování. „Máme zájem Moser řídit jako tradiční českou značku a jako rodinnou firmu. Od začátku to také rodinná firma byla,“ ujišťuje Jiří Zapletal.

Méně času mu tak zbyde na jeho „exotický byznys“ v Kostarice. Do středoamerické země odjel před více než dvěma lety s celou rodinou. „Kromě surfování se stalo mým koníčkem pěstování kávy. Udělal jsem si radost a pořídil jsem si tam kávovou plantáž,“ vypráví podnikatel svoji cestu od strojů ke kávě. Plantáž patří s rozlohou 32 hektarů k těm větším v zemi a hlavně, nese na místní zvyklosti ojedinělé jméno: „Šumava de Lurdes“ . „Šumava proto, že když byl můj kostarický partner na návštěvě v Česku, velice se mu líbila právě Šumava,“ vysvětluje Zapletal.

Skláři v Železném Brodě na Jablonecku vyrábějí sarkofág pro dánský královský dvůr

Číst článek

Kostarický obchodník od něj získal v plantáži zhruba pětinový podíl. Než na spolupráci s Čechem přistoupil, nebylo to ale prý úplně jednoduché. Zajímal se totiž o to, jestli je jeho budoucí obchodní partner dobrý křesťan a chodí pravidelně do kostela. „Když jsem na většinu otázek týkajících se mého náboženství odpověděl pozitivně, tak se rozhodl, že se mnou do partnerství půjde,“ popisuje odlišné priority kostarických podnikatelů Zapletal.

Že to bylo dobré rozhodnutí pro oba podle něj ukazují výsledky. „Vyhráli jsme letošní soutěž o nejlepší kávu Kostariky, která se každoročně v této zemi koná,“ dodává Zapletal.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme