Od víkendu bude v zemích EU levnější roaming

Ceny za volání i příjem hovorů klesnou podle unijního nařízení o několik eurocentů. Už teď ale Evropská komise uvažuje o další regulaci trhu přeshraničních služeb mobilních operátorů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Unijní regulace cen roamingových hovorů začala platit už loni v létě. Tehdy nařízení stanovilo maximální cenu za volání ze zahraničí v rámci EU na 49 eurocentů a 24 eurocentů za příchozí hovory. O víkendu se sazby sníží podruhé. V přepočtu přibližně o 3 koruny a 50 haléřů za odchozí a o 2 koruny za přijaté hovory.

Podle komisařky pro informační technologie Viviane Redingové ušetřilo od loňského léta 400 milionů lidí v celé Evropě asi 60 % dřívějších nákladů na volání a přijímání hovorů.

Viviane Redingová chce ale jít ještě dál. Evropská komise má podat návrh nařízení, aby mobilní operátoři účtovali roamingové hovory podle provolaných sekund a ne minut. Komisařku totiž znepokojuje, že někteří operátoři účtují hovor trvající například minutu a 2 vteřiny jako hovor dvouminutový.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme