Odboráři by pád vlády uvítali, zaměstnavatelé nechtějí zpomalení prorůstových opatření

Opatření na podporu ekonomiky kritizují zejména odboráři. Pro ty by tak byla výměna politického kabinetu vítaná. Naopak podle zaměstnavatelů by se jednalo jenom o zdržení potřebných prorůstových opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrace, kterou pořádají odbory a dvě desítky organizací a iniciativ v Praze

Protivládní demonstrace, kterou pořádají odbory a dvě desítky organizací a iniciativ v Praze | Foto: Filip Jandourek

Pád kabinetů by uvítali především odboráři. „Většina obyvatel si přeje, aby vláda opravdu skončila. Ne proto, jaké má zabarvení, ale jaké výkony předvádí,“ míní předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula.

Naopak podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy pro zaměstnavatelskou oblast Pavla Juříčka by pád vlády měl velký dopad na tuzemskou ekonomiky. Proto si ho nepřeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký by měl pád vlády dopad na tuzemskou ekonomiku? O tom mluví předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro zaměstnavatelskou oblast Pavel Juříček

„Byla by škoda to teď všechno zastavit,“ míní. Svaz průmyslu totiž podle něj konečně přiměl vládu k tomu, že se najdou některá prorůstová opatření.

K opatření na podporu ekonomiky mimo jiné patří i orientace na duální technické vzdělávání. „To jsou kroky, které konvenují i našim sociálním partnerům,“ vysvětluje Juříčka.

Opatření na růst ekonomiky podle Středuly nepomohou, ale ani nepoškodí. „Pokud by něco ekonomice škodilo dále, tak by to bylo pokračování naprosto neuvěřitelné politické a fatální nejistoty,“ vysvětluje.

Na předčasné volby by se tak mohla najít velmi rychlá shoda, aniž by se na ekonomické scéně něco odehrálo.

„Škodlivé věci jsou už odsouhlaseny, jako je rozpočet, druhý pilíř důchodové reformy, jako jsou další škrty, které ekonomiku škrtí. Tam už se větší škody udělat nemohou,“ dodává.

Naopak podle zaměstnavatelů by výměna politické scény měla škodlivý vliv, protože by vše trvalo několik měsíců.

„My se potřebujeme pohnout, jak z hlediska proexportní politiky, tak z hlediska operačních programů, které chceme projednávat s vládu v lednu a v únoru,“ říká.

Musela by se najít cesta, jak pokračovat v krocích na podporu ekonomiky, a to rychle a paralelně. „Já tomu ale nevěřím,“ dodává.

Veronika Sedláčková, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme