Odboráři České rafinérské vyhlásili stávkovou pohotovost. Chtějí zvýšit mzdu

Odboráři v České rafinérské dnes vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli mzdám. Podle předsedy litvínovské odborové organizace Martina Machačného odbory vyzvou ministerstvo práce a sociálních věcí, aby určilo zprostředkovatele. Přes něj pak budou s vlastníkem rafinerie, Unipetrolem, dále jednat. Hovorům dává lhůtu dva a půl měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká rafinérská.

Česká rafinérská. | Foto: Tomáš Adamec

„Tarifní mzdu a smluvní mzdu chceme navýšit o 2000 korun, protože když to vezmu od roku 2010, tak inflace dosáhla sedmi procentních bodů. Naše mzdy téměř po celou dobu stály,“ řekl Martin Machačný.

Dodal, že mzdy se jim zvýšily pouze v roce 2012, kdy byli v jednání před zprostředkovatelem, a to o 420 korun. Stávku ale podle něj odbory berou jako krajní řešení.

Generální ředitel firmy Marek Switajevski požadavky nechápe.

„Vyjednali jsme letošní kolektivní smlouvu se všemi odbory ve skupině Unipetrol. Platy v Unipetrolu jsou značně přes průměr v České republice,“ okomentoval situaci.

Zdůraznil také, že pro společnost je teď prioritou vyrovnat se co nejrychleji s následky srpnového požáru v rafinerii. O požadavcích odborů ale bude společnost podle mluvčího firmy Mikuláše Dudy jednat.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme