Odboráři Českých drah se sejdou s vedením firmy kvůli propouštění

České dráhy budou propouštět. Do konce roku odejde až 450 zaměstnanců z provozu i úředníků. Důvodem je šetření. Prodají proto část majetku a dají míň peněz na marketing, Šetřit budou také na regionální přepravě.To vše by mělo přinést úsporu 700 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak

vlak | Foto: Jan Rosenauer

Kvůli plánovanému propouštění se ve středu sejde vedení Odborového sdružení železničářů se zástupci Českých drah.

"Předmětem jednání bude určitě optimalizace výkonů, která se týká v rámci celé České republiky asi 2 procent spojů, a celkové snížení nákladů, které bude mít určitě dopady na zaměstnanost," uvedl mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský a dodal:

"V každém případě však chceme, aby propouštění bylo velmi citlivé, aby byl využit doprovodný sociální program a aby se například této situace využilo ke snížení přesčasové práce a podobně."

Odbory chtějí rekvalifikace

Předseda odborářů Jaroslav Pejša doufá, že se s vedením firmy domluví na tom, že část ohrožených zaměstnanců se bude moci rekvalifikovat na jiné profese a u drah zůstane.

"Chtěli bychom docílit, aby ti lidé, kteří se stanou v nějakém místě nadbytečnými, mohli získat náhradní práci i za cenu nějakého delšího dojíždění. Bez konzultace s vedením Českých drah však zatím nelze říci, zda je to reálné a pro kolik lidí by to bylo možné," řekl Pejša.

Propouštění se podle Pejši nejvíc dotkne Královéhradeckého kraje, protože kraj si tam objednal menší množství vlakové přepravy než jiné regiony.

Blanka Černá, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme