Odboráři hrozí vypnutím elektřiny; ministr nemíní ustupovat

Téměř čtrnáctidenní stávková pohotovost odborářů Severočeských dolů Chomutov a elektrárenské společnosti ČEZ pokračuje. Zrušit ji může pouze odložení privatizace Severočeských dolů. V opačném případě se odbory nezastaví ani před stávkou. Po jednání krizového štábu pohrozily dokonce vypnutím elektřiny v celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stožár elektrického vedení

stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer st.

Proč odboráři proti privatizaci dolů protestují, upřesnil předseda odborů Elektrárny Poříčí Luděk Prokop. "Já to vidím za skandální řízení vedoucí k okradení občanů tohoto státu; to je tak nečistá záležitost, že jí nelze mlčky přihlížet. Všechny další informace, které se nám začaly kupit, tak nás jenom přesvědčily o tom, že se nejedná o nic jiného než o zlodějinu. V každém případě se snažíme o to, aby občané pochopili, že jednáme v jejich zájmu, nikoli proti jejich zájmům."

Odboráři dnes dokonce pohrozili, že vypnou elektřinu v celé republice. Nevyloučili, že by k výpadku elektrické energie mohlo dojít během Vánoc. "Zůstává to jako jedna ze zbraní odborářů, jako ta poslední a krajní, ale vyloučit ji nemůžeme," uvedl Prokop.

Odboroví předáci tvrdí, že nyní je nejméně vhodná doba pro privatizaci Severočeských dolů. Obávají se nárůstu už tak vysoké nezaměstnanosti. "Že by se zvýšila nezaměstnanost v tomto regionu, je jasné," říká předseda odborů této společnosti Šimon Vohar.

Další vývoj bude podle odborářů záležet na reakci vlády. Premiér Špidla jim ale vzkázal, že jednání o privatizaci dolů je záležitostí ministerstva průmyslu.

Šéf resortu Milan Urban dnes České televizi řekl, že nátlaku ustupovat nebude: "Vyhrožovat občanům této země, že nebudou svítit vánoční stromky, je pro mne nad rámec možných jednání. Ministerstvo průmyslu a obchodu nemíní v tomto ustupovat," zdůraznil ministr Urban. Připomenul, že odboráři ČEZu, odboráři na jaderných elektrárnách ze zákona stávkovat nesmějí.

Milan Kopp, Marika Táborská, Eva Holá, Jan Čamek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme