Odboráři jdou za ministrem financí kvůli úsporným opatřením na další roky

Asociace samostatných odborů jako druhá odborová centrála v zemi dnes předloží ministrovi financí své návrhy na řešení krize. Budou se týkat především hledání úspor ve státním rozpočtu pro roky 2013 a 2014, snížení některých výdajů a změn v oblasti daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Pejša

Jaroslav Pejša | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Odboráři nesouhlasí s většinou úsporných opatření, které včera schválila vláda. Například s vyšší DPH nebo s pomalejší valorizací důchodů. Asociace samostatných odborů má svou představu, jak rozhýbat ekonomiku, říká její předseda Bohumír Dufek:

„Není pravda, že vládu jenom kritizujeme. Předložili jsme patnáct bodů, kterými by se měla vláda minimálně zabývat. Dám příklad: chybí nám tady evropské peníze. Jak je možné, že exportní banka nedostala další peníze, protože čeští podnikatelé pronikají na cizí trhy, například přes německé firmy. Proč nejsou projekty financovány ze soukromých peněz?“

Vláda by podle Dufka měla přehodnotit své priority. Cestou nemají být jen drastické škrty, šetřit by měl navíc kabinet i sám na sobě, domnívá se. "My také navrhujeme zřídit zákon o závazném obecném referendu, aby mohli občané do některých věcí zasahovat přímo," doplňuje Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborový předák Bohumír Dufek přiblížil, s jakými požadavky jdou odboráři na jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Podle předsedy železničních odborů Jaromíra Pejši dnes odbory navrhnou ministru Kalouskovi seznam opatření k řešení současné krize.

„Jdeme za ním s návrhy, které jsme již nestačili přednést na té předčasně ukončené tripartitě. Je to patnáct bodů, které připravila Asociace samostatných odborů k dopadu ekonomické krize a přípravě rozpočtů do dalších let. My například prosazujeme registrační pokladny. I podnikatelé se k tomu přiklánějí a říkají, že by to tak velké náklady nepřineslo,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Pejša přiblížil, jaké návrhy ponesou odboráři ministru financí Miroslavu Kalouskovi

Odboráři chtějí projednat také problematiku osob samostatně výdělečně činných. Vládní návrh na jejich zdanění podle nich nebude mít příliš velký výnos. „Náš návrh je, aby podnikatel, který vykáže roční obrat 350 tisíc korun a více, platil alespoň paušální daň 1000 korun měsíčně,“ říká Pejša.

Kalousek bude vládní kroky odborářům vysvětlovat. Podle něho chce vláda škrty i zvýšením daní zastavit naše zadlužování. Jedním z dopadů ale podle něj bude mírné zpomalení tempa naší ekonomiky, protože vláda nebude tolik investovat do prorůstových kroků.

„Kdyby se to nestalo, tak bychom pravděpodobně mohli předpokládat růst o nějaká 0,3 nebo 0,4 procenta větší. Ale také neskonale větší nároky na státní dluh a neskonale větší nestabilitu. My jsme přesvědčeni, že rozpočtová stabilita je základní předpoklad pro stabilní podnikání v té zemi,“ tvrdí.

Odbory jsou připraveny stávkovat

Na 21. dubna plánují protestní demonstraci v centru Prahy a například železničáři tento týden potvrdili, že jsou připraveni účastnit se případné celostátní stávky.

Dopady plánovaných vládních úsporných opatření:
Penzisté
Nižší valorizace jim ukrojí z důchodu 400 Kč
Výdaje jim vzrostou průměrně o 190 Kč
Pomalejší růst penzí ubere asi 200 Kč
Běžné domácnosti
Čistý příjem z hrubé mzdy 20 tisíc Kč klesne o zhruba 380 Kč
Na DPH a spotřebních daních zaplatí asi o 400 Kč více, ale tři čtvrtiny tohoto růstu pomůže pokrýt nižší daň z příjmu, která bude 20 % z hrubé mzdy. Současná sazba odpovídá 21 procentům.
Firmy
Zvýšení DPH vyvolává obavy z vyšších provozních nákladů autodopravců, stavební firmy varují před prohloubením propadu stavebnictví
Zvýšení daně z převodu nemovitostí prodraží obchodování s domy a byty
Zrušení podpory tzv. zelené nafty může ohrozit konkurenceschopnost českých zemědělců

Podle Jaroslava Pejši z odborového sdružení železničářů ale stále ještě je prostor k jednání:

„My opravdu chápeme navržené reformy jako asociální. Budeme se snažit za každou cenu co nejvíce změnit, ale pokud by to nepomohlo jinak, pak je tady ta stávka," potrvrzuje Pejša, zároveň si ale uvědomuje, že v případě takové stávky by byla nutná souhra naprosté většiny odborových svazů v České republice.

"Ke stávce na železnici by ale mohlo dojít do konce první poloviny roku, pokud bychom měli pocit, že je železnice ohrožena. Požadujeme zajištění osobní železniční dopravy v regionech, ale je tu celá řada dalších problémů," doplňuje Pejša.

Zavadil požaduje demisi vlády

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil považuje za jediné řešení stávající situace demisi vlády. "S touto vládou nemá cenu jednat, to, co předvedla v minulých týdnech, je divadlo, ne vláda," tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil vysvětloval požadavky odborů vůči vládě

Navrhované vládní reformy považuje Zavadil za děsivé. "My jsme navrhovali reformy zastavit. Kvůli jejich děsivému tempu, kvůli škrtům a snaze udržet schodek pod třemi procenty HDP, před tím varují i ekonomové," říká odborový předák.

Podle něj jsou potřeba nové volby, ze kterých vzejde vláda, jež bude mít alespoň po nějaký čas důvěru. Se současnými členy kabinetu už odmítá jednat, protože konfederaci nikdo v souvislosti s plánovanými změnami neoslovil.

Poslední jednání tripartity odboroví předáci předčasně opustili kvůli údajné nepřipravenosti vlády. Premiér Nečas tenkrát jejich chování označil za divadlo.

Václava Marešová, Tomáš Medek, Jan Herget, Lucie Maňourová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme