Odboráři nepřesvědčili Kalouska, aby ustoupil od rozpočtových škrtů

Asociaci samostatných odborů se nepodařilo přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska, aby vláda ustoupila od rozpočtových škrtů. Odbory se ostře staví hlavně proti zvyšování DPH a zastavení valorizace důchodů. Ministr ale na setkání uvedl, že vláda svůj postoj změnit nehodlá. Odboráři tak znovu zopakovali, že budou 21. dubna stávkovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek ministr financí

Miroslav Kalousek ministr financí | Foto: Filip Jandourek

Odborová asociace předložila ministru financí Kalouskovi na dnešním setkání vlastní návrhy, jak řešit deficit státního rozpočtu. Týkají se hlavně hledání úspor v rozpočtu pro roky 2013 a 2014, snížení některých výdajů a změn v oblasti daní.

„My jsme přinesli panu ministrovi návrhy, které si myslíme, že by určitým způsobem mohly konsolidovat rozpočtový deficit České republiky,“ potvrdil Radiožurnálu Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů.

„V žádném případě nemůžeme souhlasit s vládou, jakým způsobem přistupuje například ke zvyšování DPH. Jsme toho názoru, že není možné řešit všechno jenom škrty, ale že je potřeba dělat určitou aktivní politiku,“ dodal.

Dufek zopakoval, že odboráři vyjdou 21. dubna do ulic. „Máme opravdu jiné názory a míníme za naše věci bojovat. Proto také v žádném případě nepřipadá v úvahu, že bychom 21. dubna něco měnili. Počítáme, že se národ vyjádří a ať vláda zváží, jaké uplatní další kroky. Protože my jsme samozřejmě připraveni za naše věci bojovat,“ uvedl.

Na 21. dubna plánují odbory spolu s občanskými iniciativami velkou demonstraci na Václavském náměstí, které bude předcházet týden neklidu. Ministr Kalousek tvrdí, že odbory mají na demonstraci právo a vláda podle něj s tím počítá.

„Já si vážím toho, že to řekli zcela otevřeně a férově. Upozornili, že pokud vláda neustoupí ve svých návrzích v oblasti důchodů, DPH a zelené nafty, pak musíme počítat s protesty. Je to otevřené, férové, je to řečeno za stolem,“ uvedl.

Nespokojení učitelé se připojí k demonstraci odborů

Číst článek

Dodal, že považuje protesty za legitimní. „Prostě s těmi protesty musíme počítat, jsou to protesty dopředu ohlášené, zdůvodněné a legitimní.“

Některé návrhy odborů ale Kalousek uvítal. S odboráři se dnes dohodl na tom, že společně připraví návrhy, které zabrání daňovým unikům.

Martina Spěváčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme