Odboráři nesouhlasí s návrhem reformy penzí

Odboráři nesouhlasí s návrhem důchodové reformy, tak jak ji připravilo ministerstvo práce. Své výhrady sdělili na dnešním jednání se zástupci vlády a zaměstnavatelů. Obávají se, že na chystaný model by mohli nejvíce doplatit lidé s nízkými příjmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodkyně

důchodkyně | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo práce navrhuje zavedení takzvaného příspěvkově definovaného systém po vzoru Švédska. Každý občan by tak měl možnost na individuálním účtu sledovat, jakou částku už si na důchod našetřil a kolik peněz bude v penzi dostávat. Systém je podle ministerstva v dalším časovém období schopen na rozdíl od současného udržet poměr mezi průměrnou mzdou a důchodem.

Odboráři chtějí, aby ministerstvo dodalo konkrétní výpočty, kolik peněz by zaměstnanci dostávali podle navrhovaného modelu a kolik podle současného dávkového systému. "Pro nás budou důležité parametry jaké vyjdou, to znamená jak bude pojištěnec za dvacet třicet let v tomto systému vypadat a jaké bude mít šance na slušný důchod," uvedl odborový předák Milan Štěch.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha, je ale příprava konkrétních čísel prakticky nemožná. " V žádném případě nelze říct, jaký konkrétní důchod bude mít ten který konkrétní člověk za dvacet let v jakémkoliv systému, protože tam je příliš mnoho proměnných, které lze jen s určitou pravděpodobností odhadovat," řekl Škromach.

Občané by se s novým modelem mohly setkat v roce 2010. Důchody by plně podle navrhovaného systému měli dostávat lidé, kteří se narodili po roce 1967.

Helena Šulcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme