Odboráři Nové huti vyhlásili jednodenní stávku

České hutnictví čeká největší stávka v novodobé historii. Na pátek 11. června vyhlásily odbory v ostravské Nové huti čtyřiadvacetihodinovou protestní akci. Podle odborářů je to poslední šance, jak prosadit mzdové požadavky. Mandát pro její vyhlášení získali v podnikové podpisové kampani, kde se už v pátek pro stávku vyslovila více než polovina z bezmála 11.000 zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Jak řekl Radiožurnálu člen stávkového výboru Jaroslav Marek, v tuto chvíli už se připravuje podrobný plán celé akce. "Stávka bude zahájena nástupem zaměstnanců na ranní směnu a bude ukončena druhý den po ukončení noční směny z předcházejícího dne," upřesnil Marek.

Ve středu se podle Marka sejde stávkový výbor, který bude řešit organizační zabezpečení stávky. Podle odboráře je pravděpodobné, že výbor navrhne, aby lidé, kteří budou stávkovat, zůstali v den stávky doma.

Odboráři zatím nechtějí říci, kolik zaměstnanců vlastně stávku podporuje a nakolik se tedy podaří ohromit provoz hutě. Bez těchto informací se jasně nevyjádří ani vedení společnosti, třeba k odhadu vzniklých škod.

Žádný oficiální harmonogram stávky management firmy zatím od odborů neobdržel. "Odborová organizace je povinna nám to sdělit nejpozději tři dny před konáním akce a nejpozději jeden den před konáním akce musí zveřejnit seznam stávkujících. Do té doby mají všichni zaměstnanci možnost se ze stávky vyškrtnout," uvedl mluvčí společnosti Ivo Čelechovský.

Odbory chtějí stávkovat, protože se jim ani za více než osm měsíců vyjednávání nepodařilo donutit vedení podniku k uzavření dodatku ke kolektivní smlouvě o mzdách. Vedení firmy navrhuje, aby si zaměstnanci letos vydělali 23.100 až 23.400 korun. Podle odborářů by výdělek měl být zhruba 25.000 korun.

Dobré hospodaření Ispatu Nová huť ale podle Čelechovského není důvodem pro růst platů, zejména kvůli miliardovým pohledávkám z minulosti. Od loňského ledna je firma v soukromých rukou, jejím rozhodujícím vlastníkem je nizozemská společnost LNM Holdings.

Obavu o stabilitu v Nové huti má také ministr průmyslu Milan Urban. "Ta situace mě trochu znervózňuje, jen doufám, že se brzy uklidní a že neohrozí konkurenceschopnost firmy."

V Nové huti ani českém hutnictví se od roku 1989 zatím ještě nestávkovalo celých 24 hodin. Odbory státní Nové huti uspořádaly první protestní akci kvůli kolektivnímu vyjednávání v roce 1995. Šlo o mítink zaměstnanců. Od roku 2000 pak odboráři vyhlašovali stávkovou pohotovost každoročně. V roce 2002 protestovali kvůli nespokojenosti s restrukturalizací podniku před úřadem vlády.

Marika Táborská, Martin Knitl, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme