Odboráři ostře kritizovali reformu a státní rozpočet

Odbory dnes ostře zkritizovaly navrhovanou vládní reformu a státní rozpočet, který z ní vychází. Podle nové analýzy dopadnou změny hlavně na lidi s nižšími příjmy, rodiny s dětmi a důchodce. Odborářům vadí také to, že by platy zaměstnanců ve státních a veřejných službách měly příští rok růst jen o jedno a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch

Milan Štěch | Zdroj: ČTK

Českomoravská konfederace odborových svazů tvrdí, že reálné platy poklesnou minimálně o tři procenta. Odboráři požadují aspoň šestiprocentní růst mezd a osmiprocentní nárůst důchodů.

Podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha nejsou odbory pro další zadlužování země a proti snižování schodku státního rozpočtu. Vláda ale prý tyto argumenty zneužívá. Jejím cíle je podle Štěcha zpoplatnit a zprivatizovat veřejné služby a polarizovat českou společnost.

"Přece když chci mít vyrovnaný rozpočet, nestáhnu stranu příjmů. Není tam ani jedno opatření, které by také mělo napomoci, aby ti, kteří se vyhýbají zdanění svých příjmů, byli pod větší kontrolou," uvedl Štěch.

Premiéra Mirel Topolánek řekl, že odboráři nepochopili skutečný dopad nových daňových zákonů. "Odbory zřejmě zapomněly na schválené zákony v příštím roce, to znamená minimálně o šest a sedm procent se jim zvýší platy jenom z titulu změn zákonů," podotkl Topolánek.

Štěch upozornil, že na státní rozpočet doplatí také obce, hlavně ty menší. S méně penězi od státu nebudou mít na projekty, na které by jim přispěla Evropská unie.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme