Odboráři: Zkraťte pracovní dobu na 37 a půl hodin. Hospodářská komora nesouhlasí

Češi by mohli v příštích letech trávit v práci méně času. Českomoravská konfederace odborových svazů by ráda zkrátila pracovní dobu o dvě a půl hodiny týdně. Podle odborů Češi pracují výrazně víc než ostatní zaměstnanci v Evropské unii. Plán odborářů ale kritizují zaměstnavatelé nebo třeba Hospodářská komora.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odboráři by rádi by zaměstnancům zkrátili pracovní dobu o půl hodiny denně. Jak se na plány Českomoravské konfederace odborových svazů dívají zaměstnavatelé?

Odboráři by rádi by zaměstnancům zkrátili pracovní dobu o půl hodiny denně. Jak se na plány Českomoravské konfederace odborových svazů dívají zaměstnavatelé? | Foto: Bradley Wentzel | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Méně času v práci by totiž mohlo znamenat i méně peněz na výplatní pásce. Navíc podniky bojují s nedostatkem zaměstnanců – kratší směny by pak mohly ohrozit i firmy samotné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Méně hodin v práci – toho chtějí dosáhnout v příštích čtyřech letech odboráři.

Místo 40 hodin týdně jen 37 a půl. Tedy o 30 minut denně méně. Tak by během následujícíh čtyř let rádi zkrátili pracovní dobu zaměstnanců odboráři. Podle nich totiž Češi stráví v práci výrazně víc času než ostatní zaměstnanci v Evropské unii. Třeba v porovnání se sousedním Německem o 270 hodin ročně víc.

Cíl je dosažitelný

Podle znovuzvoleného předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je český zaměstnanec přetěžovaný: „Dokonce máme zjištění, že podle dat OECD a Eurostatu čím je delší pracovní doba, tím jsou nižší mzdy a myslíme si, že to je velice signifikantní. Takže z našeho pohledu tlak na postupné zkracování pracovní doby je naprosto logický a navíc je tu tlak na zaměstnavatele, protože si myslíme, že není vždycky nutná tak dlouhá pracovní doba.“

Eurostat: Rozdíl mezi nejbohatějšími a nejchudšími je v Česku nejnižší mezi zeměmi EU

Číst článek

Méně času v práci by mohli zaměstnanci trávit už za tři nebo čtyři roky. „Souvisí to samozřejmě s náběhem digitalizace a se spoustou dalších věcí. V Německu je třeba 35hodinová doba v průmyslu generálně, takže máme ještě v tomto směru co dohánět. Myslíme si, že ten základní směr zkrácení ze 40 na 37,5 je bez problému dosažitelný,“ věří Josef Středula.

Třeba Agnieszka Piasná z Evropského odborového institutu na víkendovém sjezdu Českomoravské kofederace odborových svazů řekla, že tuzemská délka pracovní doby, která se pohybuje mezi 40 až 42 hodinami je jednou z nejvyšších v západní Evropě. Navíc Česko je podle ní na kratší pracovní dobu připravené.

„Česká republika si v současné době vede velmi dobře a přitom zaměstnanost je velmi vysoká a právě díky tomu, že ekonomické výsledky jsou tak dobré, tak je čas, aby se zkrátila pracovní doba,“ říká Piasna.

Zaměstnanci chybí

Naopak Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy, je proti zkracování pracovní doby v Česku. Už kvůli kvůli rekordně nízké nezaměstnanosti, která způsobuje nedostatek pracovníků na trhu. Kratší pracovní doba by tak podle Mileny Jabůrkové mohla ohrozit samotné firmy.

„Dnes v oborech, kde zaměstnanci chybí, je těžké pokrýt zakázky přesčasovou prací, takže  by to mělo i neblahý vliv na zaměstnance, protože když snížíte pracovní dobu, ještě zvýšíte tlak, který na ně je, aby zakázky splnili ve stanovené a požadované době,“ říká pro Radiožurnál Jabůrková.

Odboráře i nadále povede Středula, Samek a Sokolová. Nikdo z nich neměl protikandidáta

Číst článek

S návrhem odborářů na zkrácení doby nesouhlasí ani prezident Hospodářské komory, Vladimír Dlouhý. Česko totiž podle něj nemá stejnou produktivitu práce jako Německo. Navíc s nižším počtem hodin by se zaměstnancům krátila i výplata.

Některé firmy také umožňují svým zaměstnancům pracovat z domova a v hodinách, které jsou pro ně příjemné. Podle Vladimíra Dlouhého jsou tak návrhy odbořářů nejen na zkrácení pracovní doby ale i zvyšování minimální mzdy na 13 700 korun v dnešní ekonomické situaci populistické. Mzdy totiž zaměstnavatelé svým lidem navyšují sami – hlavně kvůli tomu, aby si je dokázali udržet.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme