Odboráři v ČSA mohou přispět k záchraně firmy, když přistoupí na snížení platů

Vedení Českých aerolinií na setkání s odboráři předloží návrh na snížení mezd. Piloti by měli přijít o 30 a ostatní zaměstnanci o 15 procent. Pokud všech devět odborových organizací dodatky ke kolektivním smlouvám podepíše, představenstvo ČSA v čele s Radomírem Lašákem odstoupí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nové vedení, nezatížené současnými spory, pak podle Lašáka bude mít šanci vyvést aerolinky z krize.

"Nový management bude takzvaně v luxusní pozici, jelikož ze dne na den, a to jedním podpisem a bez krveprolití, firma začíná šetřit 1,2 miliardy korun ročně. Vezměte si, že za poslední tři roky zůstávaly firmě na účtech 800 miliónů až 1 miliarda, takže má likviditní rezervu jako třeba Lufthansa, Air France a ostatní společnosti," upřesnil Lašák Radiožurnálu.

Lašák tak chce ukončit patovou situaci ve firmě, kdy spolu obě strany nekomunikují, a zajistit její přežití v krizi. Podle ministra financí Eduarda Janoty je návrh zásadním krokem, který by měl odblokovat situaci.

"Tady je návrh řešení v tom, že klasickou cestou se sníží provozní náklady. Bez jejich snížení je situace ČSA podle mého názoru neřešitelná. Já vám garantuji, že by to musel udělat každý vlastník," řekl Janota.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka zaznamenal signály, že zaměstnanci a odboráři jsou ochotní přispět k tomu, aby se finanční situace firmy zlepšila. "Vnímal jsem také, že si část zaměstnanců a odborů neumí představit, že by to bylo možné pod současným managementem," dodal Slamečka.

Ve hře je prodej letadel a propouštění

České aerolinie budou mít podle Lašáka na konci roku ztrátu dvě a čtvrt miliardy korun. Za poklesem prý stojí hlavně výrazný úbytek cestujících. Lašák to chce řešit akčním plánem na záchranu firmy.

Chce také zrušit pravidelné lety do ztrátových destinací New Yorku a Manchesteru a na některých dalších linkách snížit frekvenci spojení.

ČSA by podle něj měly také zredukovat svou flotilu. V rámci platné smlouvy mohou vrátit dvě letadla a tři další boeingy prodat. Tím by získali asi půl miliardy korun.

Další úspory aerolinie plánují v personální oblasti. Odejít má maximálně 860 zaměstnanců, z toho asi sto pilotů. ČSA také vyhlásily stop stav na přijímání nových pracovních sil a svým lidem nabízejí zkrácené úvazky nebo neplacené volno. Vedení ČSA věří, že po uplatnění těchto opatření by letecká společnost v příštím roce mohla vykázat už mírný zisk.

K tématu si můžete přečíst:
Vedení ČSA nabídlo rezignaci, odbory ale musí přistoupit na snížení platů
ČSA hlásí rekordní ztrátu, čeká se propouštění a rušení linek
ČSA nebudou prodávat svůj majetek před privatizací
Ztráta Českých aerolinií se dál prohlubuje
Piloti ČSA píší premiérovi. Stěžují si na postup managementu
Aerolinie Air France - KLM se stáhly ze soutěže o ČSA
Vedení ČSA bude s odbory projednávat možné propouštění
České aerolinie má opustit až 860 lidí ČSA ubývají cestující, aerolinky budou propouštět
ČSA se v prvním čtvrtletí propadly do ztráty 1,3 miliardy korun
Vláda z privatizace Českých aerolinií vyřadila Aeroflot a Odien
Zájem o koupi Českých aerolinií mají čtyři investoři

Jaroslav Skalický, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme