Odboráři v Dukovanech chystají protesty

Odboráři v Dukovanech chystají protesty. Nelíbí se jim jednání o kolektivní smlouvě na příští rok. Podle nich jim společnost ČEZ nabízí průměrný růst mezd o pět procent, odboráři by ale chtěli nejméně o sedm procent více. Podle Jiřího Jedličky, šéf jedné ze dvou odborových organizací, chtějí na podporu svých požadavků na počátku příštího týdne vyhlásit stávkovou pohotovost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Dukovany

JE Dukovany | Foto: ČEZ

O pohotovosti jednali odboráři a situací se také zabývalo vedení. Důvodem je nesouhlas s navrhovanou kolektivní smlouvou pro příští rok. Jak potvrdil předák odborářů pracujících ve směnách Jiří Jedlička protesty mají podpořit mzdové požadavky řadových pracovníků. "Cílem této stávkové pohotovosti je upozornit veřejnost a zaměstnavatele na hrubou nespokojenost zaměstnanců placených tarifní mzdou, protože ČEZ má v průměru 65 483 průměrný výdělek ve smluvních mzdách a 23 734 korun ve mzdách z tarifu."

Podle mluvčího elektrárny Petra Spilky by však stávková pohotovost neměla způsobit vážnější problémy. "Stávková pohotovost na jaderné elektrárně tak jako doposud všechny stávkové pohotovosti může být pouze symbolická. Je to upozornění odborů na nějakou situaci a odbory se dosud vždycky chovaly vzorně, aby jaderná bezepčnost ani provozuschopnost těch bloků nebyl narušena."

Markéta Kaclová, Petr Večeřa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme