Odboráři v Nové huti stávkovali

Na hodinu utichly dopoledne stroje v ostravské Nové Huti. Tamní odboráři vyhlásili na dnešek výstražnou stávku kvůli velkému propouštění ve firmě. Vedení firmy chce totiž propustit téměř 2500 lidí z více než 11 tisíc zaměstnanců - a to do roku 2005. Pracovalo jen tam, kde by došlo k technologickým škodám nebo by to ohrozilo bezpečnost práce. Dokonce byly zataraseny i brány podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zásah policistů na schodech

zásah policistů na schodech | Foto: Jan Rosenauer

Důvody nám vysvětlil šéf odborů v Nové huti Verner Stuchlík. "Vedení akciové společnosti s námi nepracuje na tom, aby došlo k co nejmenším škodám, a proto my nechceme, aby se tady v podniku pohyboval kdekdo. Je to otázka bezpečnosti." Pracovalo se pouze v nepřetržitých provozech, jako jsou ocelárna a koksovna.

Podle odboráře Jaroslava Marka se stávka uskutečnila bez incidentů a stávky se zúčastnilo 70 až 90 procent zaměstnanců, kteří byli v práci. Podle odboráře se vedení hutě různými způsoby dokonce snažilo zastrašit zaměstnance podniku, aby se stávka nekonala. "Například vyhlásili, že stávka je nezákonná," dodal.

Zástupci zaměstnanců tvrdí, že i přes neustálé propouštění v podniku jsou překračovány povolené limity přesčasů a musí se využívat vedlejší pracovní činnosti. Odboráři požadují zkrácení pracovní doby. V nepřetržitých a třísměnných provozech by se doba měla zkrátit o 2,5 hodiny z nynějších 37,5 hodiny. Podle odborářů by se tak v budoucích letech zachovalo až 400 pracovních míst.

Odboráři se s vedením hutě 24. března domluvili, že letos z podniku odejde 580 lidí. Podle zástupců zaměstnanců je ale vedení společnosti dosud neinformovalo o postupu propouštění v letech 2004 a 2005. Již před dvěma týdny asi 1500 zaměstnanců firmy vyjádřilo před hlavní bránou podniku pískotem a nesouhlasnými pokřiky své stanovisko proti propouštění.

Markéta Kaclová, František Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme