Odboráři v Pilsen Steel chystají výpovědi a návrh na insolvenci

Zhruba 900 zaměstnanců plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel zůstává od pátku doma. Firma, kterou ovládá Rus Igor Šamis, nemá peníze na energie a materiál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pilsen Steel

Pilsen Steel | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Dělníci mají být doma za 100 procent mzdy, zatím ale nedostali květnovou výplatu. Majitel se k situaci vyjádří zřejmě příští týden. Do té doby nechce vedení firmy dění komentovat.

„Zatím není vyřešená otázka financování, takže se to musí nejdřív vyřešit. Zaměstnanci jsou informováni, čekají, a jakmile se věci vyřeší, tak pojedeme dál,“ řekl personální ředitel Pilsen Steel Pavel Rastislav.

Odboráři, kteří o situaci ve firmě dnes jednali, se dohodli, že zaměstnanci s ohledem na zákoník práce a kolektivní smlouvu počkají na květnové výplaty do konce června.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Lukáše Miloty o situaci ve firmě Pilsen Steel v Odpoeldním Radiožurnálu.mp3

Pokud firma mzdy nezaplatí ani do půlky července, začnou zřejmě dělníci podávat hromadné výpovědi. Jestliže květnové výplaty nezaplatí ani o konce července, začnou odbory se zaměstnanci připravovat hromadný návrh na insolvenci firmy.

Povinnost vyplácet mzdy by pak přešla na úřad práce, který by potom částku vymáhal po majiteli firmy.

„Zaměstnavatel má teď 15 dní na vyplacení, to znamená do 30. Když nás do 30. nevyplatí, tak další 15. den, to znamená 16. července můžeme jít podat rozvázačku, a jinak kdo chce vydržet a chtěl by dělat, jestli se ta situace nějak vyvine, tak musí čekat do konce července, dalších 30. dní po splatnosti, abychom mohli podat insolvenci na majitel, že nám dluží výplaty,“ popsal odborový předák Miroslav Cink.

Podle něj zatím dělníci z Pilsen Steel nechtějí odcházet. Chtějí věřit, že se situace vyřeší a firma bude mít opět peníze na energie, materiál a mzdy.

„Teď záleží, jak se zachová majitel, jestli bude v tom pokračovat, anebo jestli to opravdu prodá, že bychom měli jiné vedení a že bychom e dostali o kus dál, protože zakázky jsou, ale není na suroviny. Lidi by dělali, chtěli by dělat, lae prostě nemůžou, nikdo jim to neumožní,“ řekl Miroslav Cink.

Například šedesátiletý slévárenský dělník Jan, který ve firmě pracuje 36 let, má pár let do důchodu a nedovede si představit, že by si hledal novou práci.

„Ani o tom zatím neuvažuju, protože to je hrozná představa. V šedesáti letech už člověk těžko sežene práci,“ řekl.

Eva Presová, Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme