Odboráři ve Škoda Auto jednají s vedením o nové kolektivní smlouvě

Propouštět zaměstnance Škoda Auto v Mladé Boleslavi letos nebude. Čtrnáctidenní celozávodní dovolená se přesouvá z přelomu července a srpna na prvních čtrnáct dní v srpnu. To je hlavní informace z právě probíhajícího vyjednávání o kolektivní smlouvě na tento rok v mladoboleslavské automobilce. Vedení společnosti a odbory ještě čeká jednání o platech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (14) - areál Škoda Auto - brána č. 7

Mladá Boleslav v době škodovácké dovolené (14) - areál Škoda Auto - brána č. 7 | Foto: Jana Huzilová

Podle předsedy podnikové rady odborů Škody Auto Jaroslava Povšíka možná už v únoru bude jasné, jestli zaměstnanci letos najdou ve výplatních sáčcích víc peněz než doposud. Jednat budou v příštích dnech.

„My to děláme jako tři lokality. Kvasiny, Mladá Boleslav, Vrchlabí. Sejdeme se před jednáním o tarife. Tam bude nejen jednání o tarifech a mzdách, ale také o zaručeném bonusu a variabilním bonusu,“ říká Povšík.

V tuto chvíli se už podařilo vyjednat, že celozávodní dovolená bude trvat dva týdny v srpnu. Doposud byla poslední červencový a první srpnový týden. Bylo nutné sladit ještě více výrobu všech podniků škodovky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednáních ve Škodě Auto informoval reportér Radek Duchoň

„Tam je podmínka mít minimálně čtrnáct dní v celku, to firma nesmí prorazit. A musí tam být minimálně pět dnů k osobnímu hospodaří. Nebo lépe, teď máme devět dnů,“ dodává Povšík.

Možné navýšení mezd zatím nechce podle mluvčího automobilky Škoda Auto Jozefa Baláže komentovat ani vedení firmy.

„První část kolektivního vyjednávání byla uzavřena. Hlavní oblastí jednání byla otázka rozvržení pracovní doby, termínu hromadného čerpání dovolené a plánovaných odstávek dopravy. A také otázky sociálních výdajů a zaměstnaneckých benefitů,“ popisuje Baláž a doplňuje:

„Další etapa kolektivního vyjednávání by měla pokračovat v únoru letošního roku. Těžištěm jednání bude zejména dohoda o mzdách. Současná kolektivní smlouva mezi odbory a firmou Škoda Auto je platná do konce března letošního roku.“

Vedení společnosti odboráře ujistilo, že propouštět se v roce 2014 nebude. Pouze v období snižování výroby dojde dočasně k přeřazování zaměstnanců na jiná pracoviště a pak zase zpět.

A kolektivní vyjednávání už začalo také v kolínské automobilce TPCA. Odboráři za sebou mají první schůzky se zástupci vedení továrny. Podstatné informace ale sdělí až na konci ledna. S výsledky už tradičně seznámí automobilka jako první své zaměstnance.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme