Odboráři ve Škodě Auto vyhlásili stávkovou pohotovost

Odbory v automobilce Škoda Auto hrozí kvůli mzdám časově neomezenou stávkou. Poté, co se ani včera nedohodly s vedením firmy na růstu mezd, vstoupily dnes v poledne do stávkové pohotovosti. V čele stávkového výboru stojí předseda Podnikové rady Jaroslav Povšík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

Podniková rada je připravena zorganizovat na podporu svých požadavků jak výstražnou, tak i časově neomezenou stávku.

Firma se toho ale neobává. Podle mluvčího Škody Auto Jaroslava Černého je prý dohoda stále možná. Vyjednávání budou pokračovat příští týden v úterý. "Věříme, že se dohodneme, kolektivní smlouva byla prodloužena do konce dubna," uvedl Černý.

Poslední neúspěšné kolo jednání se uskutečnilo v pondělí. Společnost nabídla růst tarifů o 7,5 procenta od 1. dubna letošního roku a o dalších 2,5 procenta v roce příštím. Návrh vedení by znamenal, že by si zaměstnanci po započítání dalších složek mzdy v roce 2008 celkově polepšili o 12,5 procenta, tedy v průměru o 3127 korun měsíčně.

Odbory návrh odmítly, ale nesdělily, jakou minimální výši platů požadují. Povšík pouze připustil, že to je méně než původně požadovaný růst tarifů o 17 procent, který s dalšími požadavky dával celkový růst objemu mezd o 24 procent. Škoda Auto zaměstnává přes 26.000 lidí, průměrná dělnická mzda v automobilce byla loni podle odborů 22.057 korun.

Odbory v podstatě opakují svůj postup, který zvolily při vyjednávání o mzdách v minulosti. Před dvěma roky, 30. března 2005, dokonce situace dospěla až k tříhodinové výstražné stávce. Pod hrozbou celodenní stávky pak vedení firmy ustoupilo a dohodlo se s odbory na kompromisu.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme