Odboráři z Nové huti zůstávají ve stávkové pohotovosti

Odbory Nové huti a Vysokých pecí Ostrava neodvolaly stávkovou pohotovost. Na mimořádném jednání o tom rozhodl tamní krizový štáb. Odborářům nejvíc vadí, že vláda nerespektovala jejich požadavky na změnu plánu předkládaného Evropské unii. To podle odborového tajemníka Nové huti Vladimíra Dragona ohrozí změny v ocelářství a může ho i zlikvidovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace hutníků

demonstrace hutníků | Foto: Gérard Gratadour

"Krizový štáb při dnešním zasedání přijal informaci, že materiál Fondu národního majetku o restrukturalizaci ocelářského průmyslu byl i přes náš protest beze změn předán k jednání s Evropskou komisí do Bruselu. Z toho vyplývá, že představitelé vlády ignorovali veškeré naše argumenty a tímto svým jednáním ohrozili úspěšný průběh restrukturalizace hutí", řekl Vladimír Dragon.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Dragon - odbory NH

Vláda začátkem února udělila do konce května exkluzivitu při jednáních o vstupu do Nové huti firmě LNM Holdings. Kabinet počítá s pokračováním financování Vítkovice Steel přes společnost Osinek, dceřinou firmu FNM. Osinek přitom může zvýšit základní kapitál o sedm miliard korun, čímž se může ve výběrovém řízení zajímat o koupi Vítkovice Steel. Odboráři se obávají zejména toho, že tento návrh restrukturalizace by mohl znamenat vytunelování huti.

Při svých předcházejících demonstracích, naposledy 20 února v Praze, žádali odboráři také rychlý podpis smlouvy mezi FNM a poradenskou firmou Roland Berger. Ta byla v pátek 22. února uzavřena. K jakým protestním akcím odboráři sáhnou, to rozhodne podniková rada v pondělí 4. března.

Jitka Hanžlová, Ivana Šuláková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme