Odboráři z Temelína demonstrovali za zvýšení mezd

Pod temelínskými chladícími věžemi odpoledne demonstrovalo asi 150 zaměstnanců jihočeské elektrárny za zvýšení platů. Odboráři předem několikrát upozornili, že se nejedná o stávku. Zaměstnanci jaderných provozů totiž ze zákona stávkovat nesmějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace odborářů

demonstrace odborářů | Foto: David Veis

Shromáždění se zúčastnili pouze ti zaměstnanci, kteří právě neměli směnu. Šéf temelínských odborů František Haman charakterizoval cíl protestní akce: "Zaměstnavatel v Dukovanech a Temelíně zásadním způsobem propustil řadu našich kolegů, aniž by těm, kteří zůstali, přidal - myslím si, že na to máme plné právo. Tři procenta navýšení mzdových tarifů od 1. ledna (navrhovaná vedením firmy) musíme zásadním způsobem odmítnout."

Zmíněná tři procenta zvýšení tarifů představují podle vedení ČEZu i s dalšími příplatky nárůst průměrného výdělku o pět procent. Odbory požadují zvýšení tarifů o osm procent, což ale podle zaměstnavatele ve skutečnosti představuje nárůst mezd o 17 procent.

Protest v Temelíně přijeli podpořit i odboráři z Dukovan. "Atomová elektrárna v Dukovanech je na evropské úrovni, patříme mezi jedny z nejlepších. Bohužel, platově jsme na tom nejhůř," postěžoval si jeden z nich.

Podporu požadavkům zaměstnanců jaderných elektráren přímo na místě vyjádřil i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. "Jsme v roce, kdy vstoupíme do Evropské unie, a není přehnaný požadavek, aby se platy přece jenom rychleji přibližovaly EU."

Další kolo kolektivního vyjednávání je na programu ve čtvrtek.

Ivan Mls, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme