Odborníci brzdí nadšení nad čísly o růstu HDP, více pracovních míst zatím neočekávají

Někteří odborníci mírní nadšení nad čísly Českého statistického úřadu (ČSÚ) o růstu HDP. Upozorňují, že se na mezičtvrtletním růstu české ekonomiky podílí hlavně zahraniční obchod. Domácnosti zatím nejsou ochotné utrácet a ani stát příliš neinvestuje. Proto se ani vysoká nezaměstnanost, kterou krize přinesla, zatím zřejmě výrazně nesníží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Zaměstnavatelé bohužel zůstávají nadále velmi opatrní, to znamená, nelze očekávat nějaké masivní nábory nových pracovníků, ani nějaké významné investice, které byly doposavad zaměstnavateli odsouvány,“ myslí si viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Nárůst počtu pracovních míst a pokles nezaměstnanosti neočekává ani předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Interpretace dat ČSÚ je podle něj přehnaně pozitivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Radiožurnálu byli viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula

„Byli bychom rádi za ten optimismus, ale musíme být realisté a v tomto případě přiznat, že ta situace skutečně dobrá ještě zdaleka není a výkon české ekonomiky a zejména průmyslu v tomto případě o žádných takovýchto velmi dobrých číslech nehovoří a podle té znalosti, kterou máme, tak nic takového není. Takže očekávání, že to může zvednout počty pracovních míst – v této chvíli neočekáváme,“ říká Středula.

Podle předběžného odhadu ČSÚ stouplo HDP ve druhém čtvrtletí o 0,7 procenta, předchozí čtvrtletí přitom kleslo o 1,1 procenta.

Jestli je tuzemské hospodářství venku z nejdelší novodobé recese, bude podle řady ekonomů možné konstatovat až po delší době. Pro celý letošní rok se čeká propad kolem jednoho až tří desetin procenta HDP.

Jistý optimismus zřejmě přesto na místě je. Špicar za hlavní problémy minulosti označil příliš restriktivní vládní opatření, špatnou náladu domácích spotřebitelů a malou poptávku po českém zboží na západoevropských trzích. „Já si myslím, že ve všech třech těchto oblastech je možné očekávat pozitivní změny,“ poznamenává Špicar. Zdraví eurozóny se podle něj lepší. Od příští vlády pak očekává, že bude více utrácet, což zvedne i náladu spotřebitelů.

Česká ekonomika se dostala z recese, HDP vzrostl o 0,7 procenta

Číst článek

Zároveň však upozorňuje, že prorůstová opatření se nesmějí zvrhnout v bezhlavé rozhazování peněz.

„To znamená, že například vláda, která by rozhazovala veřejné prostředky tak, že by nám znemožnila naplnění maastrichtských kritérií, by naši podporu zcela jistě v tomto ohledu neměla,“ podotýká Špicar.

Středula k tomu říká, že od budoucí vlády neočekává žádné dobrodružství. „Těch jsme tady od roku 2008 zažili už tolik. A důsledky pro ekonomiku byly tak fatální, že my jsme – i když jsme vázáni na německou ekonomiku – tak jsme od ní totálně odpoutáni a máme jedny z nejhorších výsledků,“ dodává Středula.

Politici podle něj nekompetentními kroky ekonomice uškodili, jako chybu zmínil třeba zvýšení DPH.

Veronika Sedláčková, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme