Odborníci diskutují o budoucnosti české energetiky

Dnešním dnem končí podpora fotovoltaických elektráren, které stojí na otevřených prostranstvích. A právě v tento den se také koná Žofínské forum na téma budoucnost české energetiky. Na Žofíně o ní diskutují přední čeští odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Informační centrum JETE

Hlavním řečníkem fóra je ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Ve své řeči nastínil budoucnost různých paliv v České republice, upozornil na problematiku teplárenství a dotkl se problematiky dovozu plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fórum na téma budoucnost české energetiky se koná na Žofíně. Poslechněte si v reportáži Barbora Kreuzerová

Ministr prohlásil, že bychom měli dovážet tuto surovinu velmi opatrně a příliš nezvyšovat objem importu. Podle Kocourka by to mohlo uškodit celému energetickému sektoru.

Největší budoucnost vidí ministr v jaderné energetice, fotovoltaice vytkl její nestabilitu.

Kocourek připomněl, že náš průmysl je energeticky velice náročný a varoval před dalším nárůstem tohoto ukazatele. Optimální skladba 'energetického mixu' je podle ministra další klíčové téma.

No Žofíně se také diskutovalo o novele energetického zákona, která vychází z evropských standardů. Ta by měla posílit kompetence zákazníků a národních regulátorů. Odběratelé by měli mít přístup k více informacím ohledně zdrojů energie.

Dodavatelé budou mít nově povinnost informovat o jakékoli změně 30 dní dopředu. Pokud tak neučiní, zákazníci si budou moci nalézt nového dodavatele a odstoupit od staré smlouvy.

Podpora obnovitelných zdrojů bude mít vlastní legislativní úpravu ve formě nového zákona.

Barbora Kreuzerová, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme