Odborníci podporují první návrh Bezděkovy reformy důchodů

Na pražském Žofíně diskutují politici a ekonomové o připravované důchodové reformě. Společně hodnotí závěry takzvané Bezděkovy komise, která minulý týden představila dvě možné varianty penzijní reformy. Odborníci podporují první variantu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda poradního sboru vlády Vladimír Bezděk.

Předseda poradního sboru vlády Vladimír Bezděk. | Zdroj: ČTK

Většina odborníků se podle Kláry Król z ministerstva financí přiklání k první variantě návrhu. Ta počítá s tím, že by si člověk mohl odvádět z 23 procent hrubé mzdy tři procentní body na individuální penzijní účet, ve kterém by za něj investovaly soukromé fondy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskuzi k důchodové reformě sleduje na pražském Žofíně Naďa Bělovská (15h16).

Vladimír Bezděk připomněl, že současní důchodci čerpají pětadevadesát procent svých příjmů od státu. Podle něj ale není fér, aby stát nutil lidi k tomu, aby měli pouze jedinou volbu odkud své příjmy čerpat.

Řekl také, že zvýšení DPH bude kompenzováno nižším sociálním pojištěním. Navržený systém pak bude díky novému rozdělení příjmů zásluhovější a hlavně dlouhodobě finančně udržitelný. Což současný systém podle něj není.

Snížení stropu na sociální pojištění

Ministr financí Eduard Janota pak poznamenal, že pokud bude jedna z variant, které navrhuje Bezděkova komise, přijata, tak se snad Česká republika konečně dokáže vypořádat s nálezem ústavního soudu, podle kterého současný výpočet důchodů, neodpovídá principu zásluhovosti.

Reforma proto v každém případě počítá se snížením stropu na sociální pojištění. A to ze současného šestinásobku na trojnásobek průměrné mzdy. To by znamenalo, že lidé s vysokými příjmy by do průběžného systému platili méně než doposud.

Janota také připomněl, že kvůli ekonomickým problémům v Evropě, se dá očekávat silný tlak na snižování zadlužení. Unie možná také začne používat sankce proti zemím, které nebudou plnit své závazky.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka pak zdůraznil především to, že důchodová reforma nesmí mít negativní dopad na celou společnost. Pokud by se totiž udělaly nějaké špatné kroky, mohla by se podle něj řada lidí dostat do sociální tísně. Peníze, které by se z reformy získaly, by pak paradoxně musely být použity právě na podporu těchto lidí.

Martina Mašková, Naďa Bělovská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme